Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök higgadtságra int az úzvölgyi temető ügyében

Hírösszefoglaló 2019. május 17., 15:12

„Nagyon erős szimbolikus jelentéssel” bíró kérdésről van szó, amely higgadt megfontolást és bölcsességet igényel – jelentette ki Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke az úzvölgyi temetőben kialakult helyzet kapcsán.

Liviu Dragnea szerint tárgyalóasztal mellett kell megoldani az úzvölgyi temető körül kialakult nézeteltéréseket Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

„Nagyon könnyű olajat önteni a tűzre, de én soha nem tettem ezt. Az állam intézményei – az építkezési felügyelőség, a prefektúra, a környékbeli polgármesteri hivatalok, az ingatlan-nyilvántartó hivatal, a belügyminisztérium, a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium – a következő napokban tárgyalóasztalhoz kell hogy üljön, elsősorban azért, hogy a határvonalat állapítsa meg, mert ott két település között folyik a vita.  Egyik Hargita, a másik Bákó megyében van: Dormánfalva, illetve Csíkszentmárton vitázik egy területről. Egyesek azt állítják, hogy egy már meglévő temető meglévő sírjaira tettek kereszteket, és hogy ez sírgyalázás. Mások azt mondják, hogy az az ő területük. Ezeket a dolgokat nem lehet így megoldani.

Ezek nagyon erős szimbolikus jelentéssel bíró dolgok, és nagyon higgadt megfontolásra, sok bölcsességre van szükség, mindenkinek asztalhoz kell ülnie, és megnézni, hol van a határ valójában.

Mert egyes dokumentumok szerint egyik helyen van a határ, míg más, vitatott dokumentumok szerint máshol van. Ez minden, amit hozzáfűznék” – mondta Dragnea egy sajtótájékoztatón.

A Bákó megyei rendőr-főkapitányság pénteken hivatalból kivizsgálásba kezdett, miután az úzvölgyi katonai temetőben a román katonák emlékére nemrégiben felállított kereszteken műanyag zsákok jelentek meg. Cătălina Creţu, a Bákó megyei rendőrség szóvivője közölte:

az ügyben nem érkezett feljelentés, hivatalból kezdtek kivizsgálásba, a nyilvánosságra hozott fotók alapján.

Az úzvölgyi temetőben a tervek szerint pénteken avatták volna fel a román katonák emlékhelyét, de a dormánfalvi helyi hatóságok egy későbbi időpontra halasztották az avatóünnepséget.