Több száz háztartást öntött el az ár, családok tucatjainak kellett elhagyniuk otthonukat Erdélyben

Krónika 2019. május 16., 12:18

Az elmúlt 24 óra esőzései nyomán bekövetkezett áradások négy megye – Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Temes – 26 településén okoztak károkat, a tűzoltók a helyi hatóságokkal karöltve 115 házból, 56 pincéből, 372 udvarból szivattyúzták ki a vizet.

Tűzoltók segítenek a bajba jutott családok mentésében Beszterce-Naszód megyében Fotó: Katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint emberi áldozatot nem követeltek az áradások. A beavatkozások során a tűzoltóknak négy személyt kellett kimenteniük otthonukból a Beszterce-Naszód megyei Bilak településen, miután a ház körül felgyűlt több mint másfél méteres vízszint miatt azok ki sem tudtak lépni az épületből.

A hatóságok 32 személyt kértek fel Beszterce-Naszód megye különböző településein, hogy az áradás miatt megelőző jellegel hagyják el otthonaikat, és a Maros megyei Székelyhodoson is kénytelen volt hat család rokonoknál tölteni az éjszakát.

Az emberek nagy része már visszatért otthonába és a többiek is visszamehetnek majd az árvízveszély elmúlása után. Az IGSU tájékoztatása szerint csütörtök reggel már csak Beszterce-Naszód megyében dolgoztak a katonai tűzoltók azon, hogy a háztartásokból, udvarokból kiszivattyúzzák a vizet.

Az Agerpres hírügynökség közölte, az elmúlt 24 órában ugyanakkor több megyei és országutat is elborított az ár kisebb-nagyobb szakaszokon: Beszterce-Naszód megyében a 17C és 17D jelzésű országutat, Maros megyében a 15-ös és a 15A jelzésű országutat, Máramaros megyében a 188-as, Temes megyében pedig az 572-es megyei utat. A hatóságok a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Suceava megye árvízveszély által érintett területein élő lakosságot. Az IGSU leszögezi, hogy több mint 5 100 tűzoltó áll továbbra is bevetésre készen, tekintetbe véve az érvényben lévő esőzésekre vonatkozó riadókat.

Időközben a meteorológusok újabb elsőfokú, zivatarokra és légköri instabilitásra vonatkozó riadókat adtak ki, amelyek péntek reggelig érvényesek az ország 12 megyéjében. A riadó Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman és Giurgiu megyében, valamint Prahova, Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megye hegyvidékein érvényes, ahol viharokra, erős szélre és jégesőre is fel kell készülni. A hirtelen lezúduló esőmennyiség eléri a 25 litert, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Az ország régióinak nagy részében záporok, zivatarok, légköri instabilitás, heves szél, és elszórtan jégeső várható, a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiség 15-25, helyenként 35-45 liter lehet négyzetméterenként – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).