Fiatalokra összpontosít a „nagykorúvá” vált TIFF – kényes témákat is körüljár, 220 alkotást kínál a kolozsvári filmszemle

Kiss Judit 2019. május 15., 14:06

A fesztivál immár 18 éves lett, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne épp olyan fiatalos és lendületes, mint a korábbi években – mondta el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója.

Fotó: Nicu Cherciu/TIFF

A fiatal generációt igyekszik bevonni bűvkörébe, számos meglepetéssel, újdonsággal rukkol elő, a vallás és hit kényes témáját is boncolgatja a „nagykorúsodó”, azaz 18. alkalommal szervezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely május 31. és június 9. közt várja Kolozsváron a filmbarátokat – jelentették be sajtótájékoztatójukon a szervezők. Mint elhangzott,

ahogy a korábbi években, idén is a világ minden tájáról érkeznek filmek, több száz alkotás vetítése, világpremierek, a filmtörténet klasszikusai, zenei rendezvények, szakmai műhelyek szerepelnek a programban.

Mint elhangzott, mintegy 800 külföldi meghívott – szakmabeliek, kritikusok, újságírók – érkeznek a szemlére, amelynek szervezőgárdája 300 csapattagból, valamint 400 önkéntesből áll; a rendezvény költségvetése összesen 1 800 000 euró, az összeg nagy része szponzoroknak köszönhető, ugyanakkor közintézmények is támogatják a rendezvényt.

Tudor Giurgiu filmrendező, a szemle igazgatója úgy fogalmazott, a fesztivál immár 18 éves lett, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne pont olyan fiatalos és lendületes, mint a korábbi években.

Az idei kiadáson kiemelten odafigyelünk az ifjú korosztályra. A „nagykorúsodás” jegyében stílszerűen megünnepeljük a fesztivál keretében mindazokat a kolozsvári fiatalokat, akik a szemle ideje alatt töltik be 18. életévüket. A mozi bűvkörébe szeretnénk bevonni az ifjú nemzedék tagjait, akik leginkább okostelefonon és táblagépen néznek filmeket”

– fogalmazott Giurgiu. A fesztiváligazgató legújabb, Parking című nagyjátékfilmjének premierje nyitja a rendezvénysorozatot a kincses város főterén május 31-én. Az első ízben a kolozsvári óriáskivetítőn, szabadtéren látható film Marin Mălaicu-Hondrari Közeledés című regénye alapján készült Giurgiu negyedik nagyjátékfilmjeként. „Örülök, hogy az én filmemet vetítik nyitófilmként, az egész alkotócsapattal együtt láthatom majd, számomra is izgalmas lesz” – mondta Giurgiu.

A szemle mintegy 220 alkotást sorakoztat fel szerte a világból, olyan országokból is érkeznek mozik, ahonnan korábban még nem:

például vietnámi, guatemalai, azerbajdzsáni filmeket is láthat a közönség.

Az idei TIFF kínálatában az Amatőr filmek gyára elnevezésű nemzetközi projekt is szerepel, amelynek ötletgazdája az Oscar-díjas francia rendező, forgatókönyvíró és producer, Michel Gondry, aki jelen lesz a szemlén. A Lomb utcában található Kreatív Iparágak Kiválósági Központjában (CREIC) az érdeklődők rendelkezésére bocsátanak mindent, ami egy film elkészítéséhez szükséges, a programra mindenkit szeretettel várnak kortól és filmes felkészültségtől függetlenül.

A TIFF idei díszmeghívottja, akinek életműdíjat adnak át, Nicolas Cage hollywoodi színész, rendező: a filmcsillagnak annyira sűrű a programja, hogy korántsem volt könnyű elérni, hogy Kolozsvárra látogasson, de végül sikerült

– mondta a fesztiváligazgató. A szemlén kiválósági díjat kap Marcel Iureș elismert román filmszínész.

{K1}

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója elmondta, ebben az évben a TIFF hagyományossá vált szekcióiban vetítenek filmeket – ilyen többek közt az új sikerfilmeket, a science fictiont, a horrort, dokumentumfilmeket, román alkotásokat felsorakoztató szekció, ugyanakkor a szemle versenyszekciójában továbbra is első vagy második nagyjátékfilmjüket jegyző alkotók versenyeznek.

Az idei kiadásban kiemelt figyelmet szentelnek a francia filmművészetnek, az albán, kínai filmeknek, lesz magyar filmek napja, ugyanakkor a nemrég elhunyt Agnes Varda rendező, a francia filmművészet csillaga, Vit Helmes német filmrendező, valamint Fatih Akin török származású német rendező munkásságára is ráirányítják a figyelmet.

„A szemle tavaly a politikai korrektség kényes témájára irányította rá a figyelmet, idén a hit és vallás összetett kérdését kísérli meg megközelíteni több alkotáson keresztül. A maga komplexitásában, többféle kontextusban akarjuk tálalni a témát, úgymond kaleidoszkopikus megközelítésben” – fogalmazott Chirilov.

Mint elhangzott, idén a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia egyetem filmszakos diákjainak alkotásai is szerepelnek a rövidfilmek sorában, ami azt jelzi, hogy helyi szinten is egyre nívósabbá válik a szakmai képzés. A woodstocki fesztivál 50. évfordulója apropóján a magyarfenesi Arkhai szoborparkban szerveznek rendezvényt, lesznek vetítések a bonchidai Bánffy-kastélyban, számos kolozsvári filmszínházban, többek közt a felújítás alatt álló Művész moziban is. Okostelefonos TIFF-alkalmazást is le lehet tölteni május 20-tól, a rendezvényről további részletek a tiff.ro honlapon találhatóak.