Félmillió lejes kártérítést követel a marosvásárhelyi orvosi perre menő rektora Ádám Valériántól

Szucher Ervin 2019. május 15., 13:18

Rágalmazás és becsületsértés miatt pert indított Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) elnöke ellen Leonard Azamfirei. A MOGYTTE rektora 500 ezer lejes erkölcsi kártérítést követel.

Leonard Azamfirei: nem nézhetem el, hogy egyenes adásban, a tévében bűnözőnek nevezzenek (archív felvétel) Fotó: Haáz Vince

A professzor megelégelte Ádám tüntetéseit és „beszólásait”, melyek véleménye szerint jelentős erkölcsi kárt okoztak neki. Azamfirei úgy véli, a pohár egy élőben sugárzott tévéműsor alkalmával telt be. „Semmi bajom nincs az illető személy polgári harcával, tüntetéseivel, elvégre mindenkinek joga van a véleménynyilvánításhoz.

Azt viszont nem nézhetem el, hogy egyenes adásban, a tévében bűnözőnek nevezzen. Ha megtette, akkor viselje annak a következményeit”

– fejtette ki a Krónikának a rektor. A bírósághoz forduló Leonard Azamfirei a periratban az Agenda de Mureş Facebook-oldalán ez év február 8-án közvetített interjút jelöli meg, mint olyant, amelyben Ádám Valérián a sértő kijelentést tette.

Az RMOGYKE elnöke nem is tagadja, hogy bűnözőnek nevezte a rektort. Szerinte azzal, hogy Azamfirei a politikum és a bíróság hathatós támogatásával semmibe veszi az oktatási törvény kisebbségekre vonatkozó előírásait, és folyamatosan keresztbe tesz a magyar nyelvű oktatásnak, bűncselekményt követ el. „Ceauşescu sem 1989. december 25-én, tíz perccel a kivégzése előtt vált bűnözővé, amikor a rögtönzött bíróság kimondta róla azt, hanem évek, évtizedek során” – replikázott a lapunk által megkeresett Ádám Valérián.

Ádám Valérián nem hajlandó lemondani a folytonos tiltakozó akciókról (archív felvétel) Fotó: Haáz Vince

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület vezetője hozzátette, az említett online tévéműsorban arról beszélt, hogy Románia tele van olyan bűnözőkkel, akiknek – a lakosság tüntetései és a nyugati diplomácia tiltakozásai ellenére – a hajuk szála sem görbül.

Mint mondotta, „Azamfirei is az egyik a sok közül”, elvégre tizennégy más hazai rektorral és dékánnal együtt a plagizálók listáján szerepelt, mégsem kellett megválnia vezetői tisztségétől.

Kérdésünkre, hogy amennyiben az igazságszolgáltatás megítélné a kért anyagi kártérítést, milyen célra használná fel a százezer eurót is meghaladó összeget, Leonard Azamfirei nem tudott válaszolni. Mint mondta, ezen még nem gondolkodott. Ádám Valérián viszont tudja, hogy az anyagi helyzete nem teszi lehetővé az igényelt összeg kifizetését.

Mindkettőnknek még legalább háromszáz évet kellene élnünk, hogy törleszteni tudjam ezt az összeget”

– mondta. Az RMOGYKE elnöke hozzáfűzte, tisztában van azzal, hogy a marosvásárhelyi orvosi rektora nem az ő pénzéből szeretné még nagyobbra kerekíteni vagyonát – a per célja szerinte kimondottan a megfélemlítés. Ennek ellenére mindaddig, amíg a magyar nyelvű oktatás kérdése nem rendeződik, nem hajlandó lemondani a folytonos tiltakozó akciókról.