Közberuházások: csak a minimálbér-növekedést kell újrafinanszírozni

Bíró Blanka 2019. május 15., 11:55

A közberuházások kivitelezésére kötött szerződéseket csak az építőiparban megemelt minimálbér miatti pluszköltségekkel lehet frissíteni – tájékoztatta a Krónikát Tóth Birtan Csaba.

Sepsiszentgyörgyön több utca korszerűsítésére vonatkozó szerződéseket is módosítottak Fotó: Vargyasi Levente

Mint ismeretes, a közberuházások kivitelezésére vállalkozó építőcégek ennél többet szerettek volna elérni: azzal érveltek, hogy a kollektív munkaszerződések értelmében a minimálbér-emeléssel arányosan minden alkalmazottjuk fizetése nőtt, és szorgalmazták, hogy ennek a teljes emelésnek a költségeit foglalják bele a szerződésmódosításokba. „Kizárólag a minimálbér-emelés költségeit fogadhatjuk el, a többi alkalmazott megnövekedett bérét már nem” – szögezte le az alpolgármester. Hozzátette, azon cégek esetében, melyek ezt a változatot elfogadták,

újraszámolták az árakat, és megszavazták az új, emelt költségvetést.

Annak függvényében, hogy a munkálat milyen szakaszban van, ez 5–10 százalékos költségnövekedést eredményezett. Ha a közberuházás még a tervezésnél tart, a tervező csak újraszámolta a megnövekedett bérköltséggel az árat, míg a már megkezdett munkálatok esetében a minimálbér év eleji emelkedése utáni időszakot figyelembe véve kalkuláltak.

Sepsiszentgyörgyön több utca korszerűsítésére, tanintézetek hőszigetelésére vonatkozó szerződéseket módosítottak, 5–10 százalékkal növelve a költségeket. Tóth Birtan Csaba rámutatott,

a különbözetet minden esetben önerőből, a város saját költségvetéséből kell fedezniük, függetlenül attól, hogy a beruházást kormányzati vagy európai uniós pénzből finanszírozzák.

„Erre senki nem ad többletpénzt, ezt az összeget hozzá kell tenni önerőből” – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette, azokkal a cégekkel, amelyek ezt a feltételt nem fogadták el, és ragaszkodnak ahhoz, hogy minden béremelést foglaljanak bele a szerződésmódosításba, még csak tárgyalni sem tudnak, hiszen az Országos Közbeszerzési Hatóság rendelkezését be kell tartani.

Amint arról beszámoltunk, a múlt hónapban még egymásnak ellentmondó utasításokat fogalmaztak meg az állami hatóságok arra vonatkozóan, miként kell az építkezésben megemelt minimálbér miatt aktualizálni a közberuházások kivitelezési szerződéseit. Az Országos Közbeszerzési Hatóság akkor minden béremelés finanszírozását lehetővé tette volna, a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium pedig csak a minimálbér-emelés miatti árnövekedést. Végül sikerült egységes álláspontot kialakítani, így a módosított szerződések alapján elkezdhetik a közbeszerzések kivitelezését.