Kedveznek a gyorshajtóknak: kizárólag megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművekből folytatható sebességmérés

Krónika 2019. május 14., 13:42

Másodszorra is megszavazta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott, jól látható helyen állomásozó gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni.

Fotó: Haáz Vince

A tervezet azt követően került ismét a parlament elé, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte. Az agerpres hírügynökség jelentése szerint az újabb szavazáson 186 képviselő támogatta a javaslatot, 21-en ellene voksoltak, heten tartózkodtak.

A törvénytervezet többek között előírja, hogy kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből lehet sebességet mérni, és a mobil (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni.

A jogszabálytervezet azt is leszögezi, hogy tilos olyan járművekből mérni a sebességet, amelyek nem jól látható helyen állomásoznak.

A képviselőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt az előírást, miszerint a 20 büntetőpontnak megfelelő összegű bírságok esetén az érintett a helyszínen is kifizethette volna a pénzbüntetést a szabálysértést megállapító rendőrnek. Florin Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a KRESZ-t módosító indítvány célja a megelőzés.

Az ugyancsak ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatta a kezdeményezést, ez ugyanis állításuk szerint megnehezíti a rendőrség számára a gyorshajtók kiszűrését. „Önöknek egyetlen szavazattal sikerült szájkosarat tenni a rendőrségre, fékezni a munkáját. Ha valóban a megelőzés a céljuk, szereljenek fel fix traffipaxokat, szervezzenek tudatosító kampányokat, építsék ki az infrastruktúrát” – fogalmazott felszólalásában Ionuţ Moşteanu USR-képviselő.

Szociáldemokrata párti (PSD) kollégája, Adrian Solomon ezzel szemben ama meggyőződésének adott hangot, hogy a tervezet jó, jelenleg ugyanis a közlekedési rendőrök „embervadászokként” viselkednek. A képviselőház döntéshozó kamaraként szavazott a tervezetről.