EP-választás: megnőtt a részvételi hajlandóság, a bejutási küszöb alatt mérik az RMDSZ-t

Krónika 2019. május 13., 17:44

Jelentősen megnőtt Romániában egy friss közvélemény-kutatás szerint azon választók aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az európai parlamenti (EP-) választáson.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet április 12. és május 3. között készült, hétfőn közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan, és további mintegy 31 százaléka nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-i EP-választáson. Az INSCOP tavaly november és idén március között rendezett korábbi három felmérésében a jogosultak 26-27 százaléka ígérte biztosra, és további 41-42 százaléka nevezte valószínűnek részvételét az EP-választáson.

A felmérés készítői az EP-választás napjára kiírt korrupcióellenes népszavazással hozta összefüggésbe a látványos változást.

Az MTI által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka helyeselte, 23,8 százaléka helytelenítette azt, hogy Klaus Johannis államfő népszavazást írt ki igazságügyi témákról az EP-választás napjára. A baloldali kormánykoalícióval éles konfliktusban álló Klaus Johannis jobboldali államfő április 25-én hozott elnöki rendeletet a népszavazásról. Az elnök referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.

Ami a pártpreferenciákat illeti, most már az INSCOP is ellenzéki győzelmet jósol: a határozott opcióval rendelkezők 27,6 százaléka adná voksát az Európai Néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártra (PNL), miközben a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a pártválasztók 25,5 százaléka voksolna. A szintén ellenzéki, Dacian Cioloș volt kormányfő által létrehozott USR-PLUS pártszövetségre a megkérdezettek 16,5 százaléka, a kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, az ALDE-ra 9,2 százalékuk voksolna. Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Románia pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,1 százalékkal.

A háromszázalékos hibahatárral készült új INSCOP-felmérés most már csak 4,8 százalékos eredményt jósol az RMDSZ jelöltlistájának. A korábbi, március 5-13 időszakban megkérdezett romániai választók öt százaléka mondta azt, hogy a magyar érdekképviselet jelöltlistájára voksolna. Romániában alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be.

Elemzők szerint a romániai belpolitikai feszültségek, amelyek a jogállamisághoz és az EU-hoz viszonyulás törésvonala mentén osztják meg a kormányon lévő és ellenzéki pártokat, mozgósító hatást gyakorolhatnak a románságra. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson a névjegyszékben szereplők 32,4 százaléka adta le voksát. Romániában az év végén államfőválasztást is rendeznek.