Băsescu: nem voltam besúgó – bíróságon kéri a titkosrendőrséggel való együttműködés megállapítását az átvilágítóbizottság

Balogh Levente 2019. május 13., 13:31

Az illetékes bíróságtól kéri a CNSAS annak megállapítását, hogy Traian Băsescu volt államfő együttműködött-e a szekuritátéval, miután az átvilágító testület egyik munkatársa erre utaló dokumentumokra bukkant.

Băsescut annak nyomán világították át ismét hivatalból, hogy szerepel pártja európai parlamenti választási listáján. Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Határozottan cáfolta Traian Băsescu volt államfő a hétvégén, hogy beszervezési nyilatkozatot írt volna alá az egykori kommunista titkosrendőrséggel, a Szekuritátéval, miután a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) bírósághoz fordult, azt kérve: állapítsák meg, hogy a volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) korábbi elnöke, jelenlegi szenátora együttműködött-e a Szekuritátéval, mivel erre utaló bizonyítékra bukkantak a volt titkosrendőrség archívumában. A hálózati dossziét nem találták meg, csupán a borítók vannak meg, illetve mikrofilmek kerültek elő. Vagyis nincs meg az aláírt nyilatkozat arról, hogy Băsescu vállalta a besúgást, ugyanakkor a borítón olvasható a dosszié száma, valamint az érintett valódi és álneve. Mindazonáltal más, a kommunista titkosrendőrség által megfigyelt személyek megfigyelési dossziéjában

két, vélhetően Băsescutól származó jelentést is találtak.

A hatályos törvény értelmében a CNSAS nem állapíthatja meg valakiről, hogy együttműködött a Szekuritátéval, hiába talál egyértelmű bizonyítékokat. Ehelyett közigazgatási bírósághoz kell fordulnia, a CNSAS által feltárt adatok alapján ez mondhatja ki, hogy az illető a kommunista titkosrendőrség besúgója volt.

Băsescut annak nyomán világították át ismét hivatalból, hogy szerepel pártja európai parlamenti választási listáján.

A felfedezést a CNSAS egyik munkatársa tette, aki kedden mutatta be az általa megtalált dokumentumokat a testület kollégiumának.

A Szabad Európa Rádió értesülései szerint az illető a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) került az átvilágító testülethez.

A jelentések nem abból az időszakból származnak, amikor Băsescu a belgiumi Antwerpenben dolgozott a Navrom képviseletén, hanem arra, amikor még a konstancai tengerészeti intézet hallgatója volt. Băsescut, aki 2004 és 2014 között két államfői mandátumot is kitöltött, több ízben is átvilágította a CNSAS, legutóbb 2014-ben kapott igazolást arról, hogy nem működött együtt a Szekuritátéval. Hasonló tartalmú dokumentumokat kapott 2002-ben, 2004-ben, 2006-ban és 2009-ben is.

A volt államfő következetesen tagadta, hogy a Szekuritáté tisztje lett volna, vagy hogy beszervezési nyilatkozatot írt volna alá a titkosrendőrséggel.

Băsescu hét végén azt mondta: fenntartja 2006-os kijelentését, miszerint nem írt alá beszervezési nyilatkozatot. „Már az ötödik igazolásomnál tartok. Úgy értem... Együttműködés, együttműködés, de nincs nyilatkozat. Rendben van, elmegyek és megnézem a dossziét, miután a bíróság végez vele, és akkor nyilvános állásfoglalást adok ki” – mondta a volt államfő. Később arról beszélt: nem találják meg a beszervezési nyilatkozatot, mivel ilyent sohasem írt alá. A G4Media.ro portál értesülései szerint a Băsescu szekus kapcsolatait igazoló dokumentumok már 2006 óta a CNSAS birtokában vannak, eddig azonban nem vizsgálták meg őket. A testület archívumában a portál szerint egy feljegyzés is található, amelyben az intézmény munkatársai utasításokat kértek arra vonatkozóan, mihez kezdjenek a dokumentumokkal, de választ nem kaptak.