Nicolas Cage hollywoodi filmcsillag lesz a kolozsvári TIFF díszvendége

Krónika 2019. május 13., 12:47

Nicolas Cage Oscar-díjas amerikai filmcsillag lesz a május 31-én kezdődő kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége – közölték a szervezők.

Nicolas Cage az 1997-es Face/Off című akciófilmben, amelyet június elsején vetítenek Kolozsvár Főterén Fotó: Filmkocka

 

Mint írták, Nicolas Cage szinte négy évtizedet felölelő pályafutása során számos rangos szakmai díjat söpört be, színészként, rendezőként is producerként is maradandót alkotott,

a filmművészethez való hozzájárulásáért tüntetik ki a 18. alkalommal szervezendő, június 9-ig tartó kolozsvári filmfesztivál Transilvania Trófeájával.

A díjátadót június 1-jén este tartják a Főtéren, az ünnepséget követően levetítik a szabadtéren John Woo 1997-es, Face/OFF (Ál/arc) című akciófilmjét, amelyben az egyik főszerepet Nicolas Cage alakította, a másikat pedig John Travolta.

Vasárnap, június 2-án a bonchidai Bánffy-kastélyban tartják a 2018-as, Mandy című horrorfilm vetítését, amelyben Nicolas Cage a szerelme halálát megbosszuló férfit alakít. Szintén június 2-án közönségtalálkozót tartanak a hollywoodi filmcsillaggal, a beszélgetést Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója moderálja. A filmcsillag május 31. és június 2. közt a kincses városban tartózkodik a Cemacon támogatásának köszönhetően.

Az 1964-ben olasz családban született Cage már az 1980-as években feltűnt a filmvásznon Hollywoodban, 1994-ben már elismert színésznek számított. Mike Figgis ez idő tájt keresett főszereplőt kis költségvetésű filmjéhez, a Las Vegas végállomáshoz. A szerep nehéz és lehangoló (egy kiégett férfi halálra issza magát egy prostituált társaságában), a gázsi pedig kicsi volt, Cage mégis elfogadta Figgis ajánlatát.

A színészi befektetés jócskán megtérült, Cage ugyanis elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó Oscar-díjat.

Következő filmje már igazi kasszasiker, s egyben az akciófilmek világába tett egyre hosszabbra nyúló kirándulás kezdete. A szikla Cage és Jerry Bruckheimer producer első közös vállalkozása, melyet még két másik – a Con Air – A fegyencjárat és a Tolvajtempó (2000) – követ. Az utolsó dobás című film feszült thriller a Hitchcock-utód, Brian De Palma rendezésében, az Angyalok városa lírai szerelmi történet Meg Ryannal, a 8 MM a pornóipar világába lemerülő magánnyomozó drámai története – Cage filmszerepei továbbra is változatosak maradtak.

1999-ben Martin Scorsese filmjében, A holtak útja címűben játszotta azt a szerepet, melyet 20 évvel korábban Robert De Niro kapott meg. A film egyben arra is lehetőséget adott, hogy Cage és akkori felesége, Patricia Arquette együtt játszhasson. 2001-ben egy háborús drámában, a Corelli kapitány mandolinjában láthatta közönség Penélope Cruz és John Hurt partnereként. 2002-ben a Sonny című filmmel rendezőként is bemutatkozott.

Így nem csoda, hogy ez az év volt számára talán a legemlékezetesebb.

A fegyverek szava révén ismét egy háborús drámában láthattuk Christian Slater mellett. Majd jött az Adaptáció (Meryl Streep, Chris Cooper), amelyért Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott. 2006-ban a World Trade Center című filmmel állított emléket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak. 2010-ben forgatott első ízben Romániában, Bukarestben és a törcsvári kastélyban vették fel A szellemlovas című szuperhős-film jeleneteit, majd 2014-ben visszatért, ekkor A fény halála című filmet forgatták Romániában. A nemzetközi filmfesztiválról részletek a Tiff.ro oldalon találhatóak.