Fontos a jó magyar–román viszony – Cristian Diaconescu szerint stratégiai jelentőségű a pozitív kétoldalú kapcsolat

Pataky István 2019. május 13., 11:53

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter szerint stratégiai fontossággal bír a két ország számára, hogy jó legyen a magyar–román viszony. A lapunknak nyilatkozó politikus az energetikai együttműködést is lényegesnek nevezte.

Együttműködést akar. Diaconescu közös magyar–román fellépést szorgalmaz Fotó: Facebook/Cristian Diaconescu

Stratégiai fontosságúnak nevezte a román-magyar kapcsolatokat Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, aki szerint az energiaügyi együttműködést a jóhiszeműség és nem a versengésnek kell meghatározza. A Krónikának nyilatkozó politikus arra emlékeztetett, hogy korábban személyesen dolgozott a két ország stratégiai partnerségének kialakításán.

„Románia és Magyarország egy olyan európai régiójában fekszik, ahol energetikai, infrastrukturális szempontból kiemelten fontos az összeköttetés, s ez megköveteli az együttműködést. A vitás kérdésekben egyfajta intézményes párbeszédi folyamatot kell elindítani, ezt tettük, amikor még én is szerepet vállaltam a kapcsolatok alakításában” – mondta Diaconescu, aki a Mihai Răzvan Ungureanu, illetve az Emil Boc vezette kormányokban külügyminiszterként tevékenykedett. Úgy vélte,

a Románia és Magyarország közötti kapcsolatok mindkét félnek stratégiai fontosságúak, s regionális szinten is kiemeltnek számítanak a jelenlegi európai, euroatlanti viszonylatban.

Cristian Diaconescut – aki külpolitikai szakértőként állandó meghívott az ellenzék propagandacsatornájának számító Realitatea hírtelevízióban, s állásfoglalásaiban gyakran támadja az Orbán Viktor vezette magyar kormányt, illetve az RMDSZ-t – a Fekete-tengeri gáztermelésről is kérdeztük, amelynek megkezdésében Magyarország érdekelt, ez ugyanis alternatívát jelenthetne az Oroszországból származó földgázimportra.

Tavaly magyar vállalatok kötötték le a fejlesztés alatt álló, a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Az osztrák OMV-Petrom vállalat egyelőre halasztja a kontinentális talapzat alatt felfedezett, több mint negyven milliárd köbméternyi földgáz kitermelésének és értékesítésének elkezdését.

„Románia és Magyarország számára létezik a gáztartalékok adta lehetőség és adott egy olyan gazdasági szempontból kiemelt földrajzi elhelyezkedés, amely összeköttetést biztosíthat Közép-, illetve Nyugat-Európa felé. Azaz egyrészt energetikai ellátást biztosíthatunk Nyugat felé, másrészt pedig megteremthetjük az autonómiánkat, ami a belső fogyasztást illeti. Ez Bukarestnek és Budapestnek is érdeke, hiszen stratégiai fontosságú, hogy az energiaellátás tekintetében elkerüljük a külső kiszolgáltatottságot vagy az esetleges nyomásgyakorlást. Romániának van egy tekintélyes mennyiségű gáztartaléka, amely a belső fogyasztás mellett exportlehetőséget is biztosít. Együtt kell működnünk e kérdésben is, de a versengés helyett a kölcsönös jóhiszeműségre tenném a hangsúlyt” – hangsúlyozta Cristian Diaconescu.