Több mint félmillió adófizetőt részesítene pénzügyi amnesztiában a román kormány tervezete

Krónika 2019. május 10., 13:59

Mintegy 600 ezer adófizető mentesül az egészségbiztosítási hozzájárulás (CASS) befizetésének kötelezettsége alól a pénzügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet tervezetének értelmében.

Fotó: Gecse Noémi

A pénzügyi tárca által közvitára bocsátott tervezet alapján azok a romániai adófizető polgárok mentesülnének az egészségbiztosítási hozzájárulás befizetésének kötelezettsége alól, akiknek 2015. július 1-je és 2017. december 31-e között az országos minimálbérnél kisebb jövedelme volt. Az Agerpres hírügynökség által pénteken ismertetett dokumentum szerint az intézkedés nem okoz hiányt a büdzsében, mert a 2019-es bevételekbe nem számították be a CASS-ből így befolyó összegeket, amelyek az amnesztia alkalmazása nélkül 1,972 milliárd lejt összesítettek volna.

Azok a magánszemélyek esnek az amnesztia hatálya alá, akik esetében az adókivetés alapját a minimálbér tizenkétszeresét kitevő évi jövedelem képezte, de 2015. július 1-je és 2017. december 31-e között nem valósították meg ezt a jövedelmet.

Ugyanebben a kedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek is, akiknek a jelzett időszakban egyáltalán nem volt jövedelmük, de akiknek járulékfizetési alapját szintén az országos minimálbér képezte. Azok a magánszemélyek, akik az egészségügyi járulék befizetése mellett döntöttek, nem mentesülnek a befizetés kötelezettsége alól.

Az adóhatóság (ANAF) 2018. január 1-jétől áttért arról a rendszerről, amelyben az egészségügyi járulékot az adóhatóság határozta meg és vetette ki, az önadózási rendszerre, amelyben a CASS-t az adófizető számítja ki és vezeti be az egységes nyilatkozatba, a járulék befizetése pedig csak azok számára kötelező, akik éves szinten a bruttó minimálbér tizenkétszeresénél nagyobb jövedelmet valósítanak meg. Azok a személyek, akik ennél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek vagy egyáltalán nincs jövedelmük, dönthetnek úgy, hogy mégis befizetik az egészségbiztosítási járulékot, hogy biztosítottá váljanak.