Csúszópénz elfogadásáért hat év börtönre ítéltek két bukaresti közlekedési rendőrt

Hírösszefoglaló 2019. május 10., 11:38

Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek két bukaresti rendőrt, akik pénzt kértek a piroson áthajtó gépkocsivezetőktől, hogy cserében tekintsenek el a szabálysértésért járó bírságtól. A bukaresti törvényszék ítélete nem jogerős, a vádlottak még megfellebbezhetik azt.

Archív felvétel Fotó: Haáz Vince

Az elsőfokú ítélet értelmében Claudiu Aurel Cojocariu és Marius Gabriel Necula a hatéves börtönbüntetés letöltése után öt évig nem dolgozhat rendőrként.

Ugyanabban az ügyben két másik rendőrt, Constantin Cristian Rădulescut és Adrian Stobocicát, három év felfüggesztett börtönbüntetésre és száz nap közmunkára ítéltek.

A négy rendőr ellen 2017 júniusában emelt vádat a fővárosi ügyészség vesztegetés elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt. Az ügyészek szerint a bukaresti 17-es számú rendőrkapitányság alkalmazásában álló Aurel Cojocariu és Marius Gabriel Necula 900 lejt kért egy gépkocsivezetőtől cserében azért, hogy közbenjárjanak az illetékes kollégáiknál egy térfigyelő kamera által rögzített felvétel megsemmisítése érdekében, amelyen látszott, hogy a gépkocsivezető autójával áthajtott egy útkereszteződésen, amikor a lámpa pirosat mutatott. A két rendőr ugyanakkor további 200 eurót kért az érintett személytől azért, hogy ne vonják be a jogosítványát.

Az ügyészek tetten érték Marius Gabriel Neculát, amikor átvette a gépkocsivezetőtől az összeget.

A nyomozó hatóság szerint egy másik személytől 600 lejt kért és kapott a két rendőr, szintén azért, hogy ne vonják be a jogosítványát és ne bírságolják meg a piroson való áthajtásért.