Könyvek kavalkádja várja az olvasókat – gazdag programkínálat az irodalom kedvelőinek Kolozsváron és Csíkszeredában

Kiss Judit 2019. május 09., 19:28

Kolozsváron és Csíkszeredában is a könyveké lesz a főszerep a hétvégén – mindkét városban kezdetét vette csütörtökön a könyvvásár. A kiadók kínálata mellett számos író-olvasó találkozó, gyerekeknek szóló rendezvény, koncert várja a közönséget.

A fiatal olvasók is érdeklődnek a vasárnapig tartó 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét kínálata iránt Fotó: Kiss Judit

Úgy tűnik, nem kell temetni a könyv népszerűségét – legalábbis erre engedett következtetni a hivatalosan csütörtökön megnyílt 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét helyszínén, a Fogoly utcában tapasztalható nyüzsgés: szép számban hajoltak diákok a standok kínálata fölé.

Olvasójáték diákoknak

A Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Könyves Céh szervezésében vasárnapig öt nap tömény irodalom, 10 helyszín, mintegy 18 könyvkiadó kínálata és közel 40 program várja az író-olvasó közönséget.

Csütörtökön már számos könyvesstandon kirakták portékájukat a kiadók, a gyerekek pedig buzgón lapozgatták a kiadványokat. Annál is inkább, mert

fellelkesítette őket a könyvhét keretében szervezett erdélyi könyvfaló olvasójáték, amelyre összesen 158 csapat jelentkezett, vagyis 474 diák.

A diákcsoportok közül 81 kolozsvári, a többiek Erdély széltéből-hosszából jelentkeztek a Koinónia Kiadó által szervezett olvasójátékokra. Csütörtökön a Koinónia és a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülésének közös standjánál számos érdeklődő iskolás böngészte a kiadványokat, amint Vincze Anita, a kiadó képviselője elmondta, elsősorban az olvasójáték ösztönzi a gyerekeket – Zágoni Balázs, Szabó Róbert Csaba, Szőcs Margit könyve is „menőnek” számít, hiszen ezeket jelölték ki elolvasandónak a játék keretében, ugyanakkor sok, a fiatal korosztálynak szóló kötet felkelti a gyerekek érdeklődését. „A Zizi, Ropi, a Rumini sorozat is nagyon népszerű, de változnak a kedvencek aszerint is, hogy mit ajánlanak a tanítók a gyerekeknek. Most például Wéber Anikónak Az osztály vesztese című könyve kelendő vagy Bosnyák Viktória Nyelvkincstár sorozata. Amúgy ha a gyerekek a vásáron meglátnak egy szép borítót, illusztrációt, vonzó címet, azonnal felkelti az érdeklődésüket” – mondta a Koinónia Kiadó képviselője.

Az esemény keretében író-olvasó találkozókat tartottak, tartanak az olvasójáték keretében kijelölt művek szerzőivel,

az érdeklődő gyereksereg csütörtökön Zágoni Balázs írót hallhatta, aki a Fogoly utca végében felállított színpadon beszélt A Gömb című regényéről. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik népszerű visszatérője Lupescu Kata, aki a Kalózlány sorozat folytatását hozza a Fogoly utcába. Marék Veronika József Attila-díjas író, a Boribon, Kippkopp és Tipptopp, illetve a Kockásfülű Nyúl című könyvek szerzője egy beszélgetés keretében találkozhat a közönséggel. Felnőtteknek szóló könyves rendezvényeket is felsorakoztat az esemény, például Novák Csaba Zoltán – A 100 év – száz kiemelkedő romániai magyar személyiség című kiadványát mutatják be, Filep Tamás Gusztávnak az Azt hittem egykor, hogy csapatmunkában veszek részt című könyvét.
A részletes program az Ünnepikönyvhét.ro honlapon olvasható.

A csütörtök délutáni megnyitón elhangzott beszédében Markó Béla költő, az RMDSZ volt elnöke Vörösmarty Mihály történetét említette meg, akit majdnem csődbe juttatott az egyik könyve kiadása. A csődtől Kossuth Lajos mentette meg, aki publicisztikájával ráirányította a figyelmet Vörösmarty könyvére és helyzetére. Markó Béla szerint az olyan közmondások, mint a „jó bornak nem kell cégér”, csak az ideális helyzet iránti vágyat jelenítik meg. Hozzátette: kell a reklám a könyveknek, kellenek azok a rendezvények, lehetőségek, amelyek ráirányítják a figyelmet a könyvekre.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében felidézte: az ő generációja még a könyvek között nőtt fel. Reményét fejezte ki, hogy a mostani mobiltelefonos, internetes világban is meg lehet szerettetni a könyvet a gyermekekkel. Úgy vélte: az olvasás varázslatos világba helyezheti az olvasót. Az államtitkár megemlítette: a Magyar Állandó Értekezlet a tavalyit a külhoni magyar családok évévé, az ideit pedig a külhoni magyar gyermekek évévé nyilvánította, és ezáltal a családok és a gyermekek, a gyermekvállalás került a középpontba. Hozzátette: reményei szerint egyre több gyermek születik a magyar családokban, akik egyre több könyvet olvasnak majd.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke hangsúlyozta, hogy az idei könyvhét érdekességét éppen a gyermekeknek a rendezvénysorozatba való bevonása adja. A kolozsvári Koinónia Kiadó, az Ábel Kiadó, valamint a Cimbora – kíváncsi diákok lapja által szervezett Erdélyi Könyvfaló olvasójáték iskolások százait késztette arra, hogy könyvekkel kapcsolatos csapatmunkában vegyenek részt, író-olvasó találkozókra menjenek. H. Szabó Gyula ezt azért tartotta fontosnak, mert a mostani „könyvfalók” közül kerülnek majd ki a majdani könyvhetek szervezői és az irodalom olvasóközönsége.

Csíkban is menő az irodalom

Csíkszeredában is a könyveké a főszerep a hétvégén: örömteli gyerekricsajjal nyitották meg a könyvvásárt csütörtökön.

{K1}