Európa Nagyszebenre figyel – rendőrök és újságírók lepték el a várost az uniós csúcsta­lál­kozó előtt

Pataky István 2019. május 08., 19:15

Nagyszeben iskolabezárással, látványos biztonsági intézkedésekkel, de alapvetően derűsen várta az Európai Unió csúcstalálkozóját. A belvárost újságírók lepték el, akik az információgyűjtés és a tájékoztatás mellett a sörfogyasztáson is lendíteni igyekeznek.

A szebeniek nyugodtan, derűsen és némi érdeklődő izgalommal vették tudomásul a nagy uniós rendezvénnyel járó kellemetlenségeket Fotó: Pataky István

Az informális európai uniós csúcstalálkozó előtt egy nappal szinte sorfalat állnak a rendőrök a Nagyszeben belvárosába vezető utak mentén, s hogy jó irányba megyünk, azaz közeledünk a központba, azt az egyre gyakrabban feltűnő gépfegyveres terrorelhárító egységek megjelenése jelzi. Kíséretükben mogorva, de fürkész tekintetű úriemberek állnak, a titkosszolgálatok embereinek végre akadt egy kis valódi terepmunka. A fiatal taxis ironikusan jegyzi meg:

soha ilyen biztonságban nem voltunk.

Mint lelkesen meséli, egy reptéri fuvar végén csak az autó tüzetes átvizsgálása után tudott elindulni a város felé. Érdeklődésünkre, hogy még mindig népszerű-e a szebeniek körében Klaus Johannis államfő, mosolyogva válaszolja: ha holnap jelölné magát polgármesternek, közel száz százalékos támogatottsággal választanák meg. Nem véletlenül ajánlotta az elnök egykori sikereinek városát az EU-csúcs helyszínének.

„Németes” vezetés

Nagyszeben látványos újjászületése Johannis első polgármesteri mandátumának idején kezdődött, de az igazán látványos gazdasági lendületet a 2007-es Európa kulturális fővárosa cím hozta meg. A százötven ezres lakosú egykori szász városban a legutóbbi népszámláláskor csak ezerötszázan vallották magukat szásznak, németnek, Nagyszeben városi közgyűlésében mégis a Romániai Németek Demokrata Fóruma szerzett abszolút többséget a 2016-os helyhatósági választásokon. Hogy mi erre a magyarázat? Az emberek elégedettek a „németes” vezetéssel, s nyilván a legtöbb családban akad szász felmenő.

A szászok nélküli szász városban a románok is büszkék a szászok által rájuk hagyott múltra, főleg az épített örökségre.

A szebeniek nyugodtan, derűsen és némi érdeklődő izgalommal vették tudomásul a nagy uniós rendezvénnyel járó kellemetlenségeket, például azt, hogy a belváros kisebbik terét körülvevő vendéglők, kávézók, két napra kénytelenek voltak bezárni. A központi teret – ahol a huszonhét kormány-, illetve államfő (Theresa May brit miniszterelnök távol marad) egyeztetésének helyszínéül szolgáló polgármesteri hivatal is van – csütörtökön teljes egészében lezárják, oda csak az eseményre hivatalos belépővel rendelkezőket engedik be.

Az iskolások körében tombol a szünidős hangulat.

Hétfőtől mintegy ötvenezer óvodás és iskolás van vakáción Nagyszebenben a csütörtöki EU-csúcs miatt.

Az egyik nagyszebeni líceumban rögtönzött kórházat rendezett be a katasztrófavédelmi felügyelőség, több oktatási intézményben pedig a csúcstalálkozó munkálatai zajlanak. A Lucian Blaga Egyetemen is szünetel az oktatás ezen a héten, itt már tegnap megkezdődött az Európa jövőjéről szóló kétnapos nemzetközi konferencia, amelyet a csúcstalálkozó keretében rendeznek.

Tüntetések „rondíthatnak bele” a tökéletes összképbe

A nagyszebeni EU-csúcson összesen

harminchat hivatalos küldöttség, négyszáz magas rangú vendég, körülbelül kilencszáz újságíró és száz fordító ad munkát a vendéglátóknak.

A rendezvény központi helyszíne a városháza, de a kormány-, illetve államfők a polgármesteri hivatal mellett található Brukenthal múzeum épületében ebédelnek, s a polgármesteri hivatal előtti téren fényképezkednek, itt készül el a hagyományosnak számító „családi fotó”. A tökéletes összképen néhány, várhatóan kis létszámú tüntetés ronthat csupán. A Greenpeace, illetve a Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelő csoport, no meg a Fejlődés az Intézményekben Egyesület az EU-csúcs napjára jelentett be tüntetést, s lapzártánkkor még kétséges volt, hogy az Ádám Valérián által a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karáért bejelentett demonstrációra sor kerül-e, ugyanis délutánig a szervező még nem tudott húsz jelentkezőt összetoborozni.