Orbán Viktor az erős közös magyar hang erősítésére buzdít az EP-választáson

Rostás Szabolcs 2019. május 08., 17:01

Az európai parlamenti választások tekintetében fontos, hogy összmagyar képviselet jelenjen meg a nemzetközi fórumokon – hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő szerdán Kolozsváron az RMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélése után.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor arra buzdítja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt a május 26-ai európai parlamenti választáson, és ha már elmentek, támogassák szavazataikkal az RMDSZ jelöltlistáját. A miniszterelnök erről szerdai, Kelemen Hunor szövetségi elnökkel közös sajtótájékoztatóján beszélt Kolozsváron, miután az RMDSZ székházában megbeszélést folytatott az alakulat vezetőivel.

Orbán Viktor elmondta, tekintettel a Fidesz és az RMDSZ közötti stratégiai szövetségre és az EP-választási kampányra, elfogadta az RMDSZ elnökének meghívását, hogy az Európai Unió csütörtökön Nagyszebenben rendezendő csúcsértekezlete előtt és után egy napot Erdélyben töltsön.

„Arra szeretném biztatni a Romániában élő magyarokat, hogy a kettős állampolgárságra való tekintet nélkül a mostani választáson a szavazatukat adják le az RMDSZ listájára, a törvény is csak ezt teszi lehetővé, így ésszerű, így helyes magyar szempontból is” – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette, Magyarország számára fontos, hogy az összmagyar képviselet is megjelenjen a nemzetközi fórumokon, hogy valamennyi, a magyar nemzethez tartozó közösség saját, lehetőleg erős hanggal képviseltesse magát a nemzetközi fórumokon. Emlékeztetett, hogy ezért szerepelnek a Fidesz listáján olyan jelöltek is, akiknek országa nem tagja az EU-nak, ezáltal viszont a szerbiai és ukrajnai magyarok közvetlen brüsszeli képviselete is létrejött. Orbán Viktor elmondta, optimistán tekint a választások elé, szerinte Magyarországon a Fidesz, Romániában pedig az RMDSZ jó esélyekkel fut neki a megmérettetésnek, mert sokat tette azért, hogy kiérdemeljék a választók bizalmát.

A kormányfő köszönetet mondott kolozsvári sajtótájékoztatóján Romániának azért, hogy az elmúlt négy évben kiválóan védte a délről és keletről érkező migrációval szemben az EU külső határait, ezáltal pedig a Magyarországét. Orbán Viktor közölte, a román határvédelem helytállása azt is bizonyítja, Románia alkalmas arra, hogy a schengeni térség tagja legyen.

Lapunk megkérdezte a miniszterelnököt, mi a kormánya álláspontja az úzvölgyi első világháborús katonai temetőben létrehozandó román emlékhely kapcsán. Orbán Viktor elmondta, az ügy hátterét a mélyebben is megismerte az RMDSZ-szel folytatott tárgyaláson, és osztja a szövetség álláspontját, hozzátéve: nem dolga, hogy beleavatkozzon olyan ügyben, amely éles belpolitikai vita ma Romániában. „Mi Magyarországon azt az elvet szoktuk követni, hogy ha valamin változtatunk, előtte mindig beszélünk az érintettekkel, hogy a változás ne sértsen érdeket. És végképp ne sértsen érzékenységet mély, spirituális kérdésekben, mint amilyen a temető, a végtisztesség, általában az emberi élet mélységeihez kapcsolódó kérdéskörök. Mivel magyar katonákról, végtisztességről van szó, indokolt a megegyezésre, a békességre való törekvés, mielőtt bárki kezdeményezést indít. Remélem, az RMDSZ-nek sikerül a saját megfontolásait – amelyekben mi osztozunk – érvényesíteni a hatóságokkal való tárgyalások során” – válaszolta a Krónika kérdésére a miniszterelnök.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy miközben a legöregebbek sem emlékeznek arra, mikor volt olyan jó a szerb-magyar, és a szlovák-magyar kapcsolatrendszer, mint most, ugyanez nem mondható el a román-magyar viszonyról. Elmondta, Magyarország látványos megerősödésen megy keresztül gazdasági, családtámogatási, oktatási szempontból, továbbá a hadikiadások növelése terén is, és növekvő erejét a jószomszédi, regionális kapcsolatok javítására fordítja. „Úgy látom, a szomszédaink úgy tekintenek Magyarországra, mint olyan sikeres országra, amely a régió stabilizálására fordítja gyarapodását. Bár a Szlovákiával és Szerbiával fennálló bizalmi viszony még nem jött léte Romániával is, remélem, megérkezünk ide, és nagy közös célok elérésében működhetünk együtt” – állapította meg a miniszterelnök.

A Ferenc pápa migrációval kapcsolatos álláspontjára vonatkozó kérdésre a kormányfő elmondta: egyetért a szentatya álláspontjával, kérésével, miszerint olyan politikát kell folytatni, hogy minél kevesebb migráns fulladjon a vízbe, továbbá hogy nyújtsanak segítséget a rászorulóknak. „Azok, akik világossá teszik, hogy a bevándorlóknak engedély, regisztráció nélkül nem érdemes elindulniuk a tenger túlsó oldaláról, ezzel emberéleteket mentenek meg. Mióta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes világossá tette, hogy nem érdemes megindulni Afrika felől, az onnan elindulók, valamint a vízbe veszett emberek száma radikálisan csökkent. Több életet mentett ez a politika, mint az, amely folyamatosan csalogatja a migránsokat” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: keresztényi, emberi kötelesség oda juttatni a segítséget, ahol baj van, ezért költ Magyarország iskolák, kórházak építésére a bajba jutott orzágokban.

Kelemen Hunor a kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten azt hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyaroknak is ott kell lenniük az Európai Parlamentben, ahol az EU átalakításáról döntenek.

A RMDSZ elnöke a világ legtermészetesebb dolgának nevezte, hogy az RMDSZ és a Fidesz segítik egymást a kampányban. Úgy vélte, a magyarság közös ügye, hogy erős magyar képviselet legyen az EP-ben, mert az EU olyan változások előtt áll, amelyek az unió valamennyi állampolgárát érintik. „Okos ember megpróbálja a változásokat befolyásolni, mi pedig erős magyar képviseletet akarunk az EP-ben, hogy a változásoknak ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk” – húzta alá Kelemen Hunor.

Fotó: Rostás Szabolcs

Szerinte az európai átalakulás fontos kérdése, hogy az EU meg tudja-e védeni saját határait, és az is hogy tudja-e az európai népek biztonságát, jólétét szavatolni. Hozzátette: a szövetség arra törekszik, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését európai üggyé kell tenni. Kijelentette, olyan Európát szeretnének, amely biztonságos otthona minden népnek, és amelyben a román román, a magyar magyar maradhat, amelyben Erdély fejlődik és megerősödik gazdaságilag, amelyben úgy lehet jövőt tervezni, hogy az itt élők az identitásukat is meg tudják őrizni lakóhelyükön.

Újságírói kérdésre az RMDSZ elnöke kijelentette: a szövetség húsz éve tagja az Európai Néppártnak (EPP), és a Romániából később csatlakozott pártok kedvéért – és itt konkrétan megemlítette a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) –, amelyek többször is megváltoztatták politikai identitásukat, nem fogják elhagyni az EPP pártcsaládját. A politikus az RMDSZ-közeli alapítványokhoz érkezett magyarországi kormánytámogatásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: a szövetség nem kapott és nem kap magyarországi támogatásokat, a magyar kormány különböző civil szervezetek programjait támogatta. Hozzátette: téved, aki azt gondolja, hogy a támogatásoknak meg kellett fizetni valamilyen módon az árát. „A Fidesz nem kért semmit az RMDSZ-től az erdélyi magyaroknak juttatott támogatásokért cserében” – szögezte le Kelemen. Hozzátette: azt szeretné, ha Románia is hasonló módon támogatná például az ukrajnai románokat, vagy a szerbiai Timoc völgyében élő vlachokat. Azt is megjegyezte, hogy a romániai magyaroknak érkező magyarországi támogatások Romániát gazdagítják.

Orbán Viktor miniszterelnök az RMDSZ meghívására kétnapos erdélyi körútra érkezett szerdán; a közbeeső csütörtöki napon a nagyszebeni EU-csúcson vesz részt. Szerdai kolozsvári látogatásán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott előadást, munkaebéden vett részt az erdélyi magyar önkormányzati vezetőkkel, polgármesterekkel, megyei tanácselnökökkel, és az EP-választásokról tárgyalt az RMDSZ vezetőivel. Pénteken Maros megyei gyáravatón és csíki jégkorongmérkőzésen vesz részt.

{K1}