Öt nap tömény irodalom – szerdán kezdődik a 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Krónika 2019. május 08., 08:50

Öt nap tömény irodalom, 10 helyszín, közel 40 program, mintegy 18 könyvkiadó kínálata várja a közönséget a szerdán kezdődő Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.

Fotó: Kiss Gábor

A kilencedik kiadás egy nappal hosszabb lesz, a programsorozatot a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Könyves Céh szervezi.

A kincses városbeli városfalak árnyékában idén is lesz színház, könyv, zene, játék, tánc és rengeteg irodalom

– a szervezők elmondták: az idei programkínálattal minden korosztályt szeretnének megszólítani, kicsiket és nagyokat egyaránt.

A 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megnyitóján, szerdán 15 órától Pótápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke, Markó Béla volt szövetségi elnök, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke, és H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke köszönti a résztvevőket. Ezt követően a Kolozsvári Magyar Opera gyerekkórusának előadásával folytatódik a program.

Ebben az évben több interaktív program várja az ifjú irodalombarátokat,

a gyerekek idén is találkozhatnak a DuoTrixx gólyalábas bohócokkal, és a népszerű arcfestést is kipróbálhatják. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik népszerű visszatérője Lupescu Kata, aki a Kalózlány sorozat folytatását hozza a Fogoly utcába. Marék Veronika József Attila-díjas író, a Boribon, Kippkopp és Tipptopp, illetve a Kockásfülű Nyúl című könyvek szerzője egy beszélgetés keretében találkozhat a közönséggel.

Az író-olvasó találkozókból sem lesz hiány, íme egy kis ízelítő: Szabó Róbert Csaba az Alakváltókkal érkezik, Márkus András pedig legújabb könyvét, Elzát hozza el a könyvhétre.
Novák Csaba Zoltán – A 100 év – száz kiemelkedő romániai magyar személyiség című kiadványát mutatja be, és Filep Tamás Gusztáv az Azt hittem egykor, hogy csapatmunkában veszek részt című könyvével várja az érdeklődőket. Zágoni Balázs A Gömb című könyvével várja a kalandregényfalókat.

A lapozható könyvek mellett az Élő könyvtárba is ellátogathatnak az érdeklődők, valamint irodalmi kvízesten is kipróbálhatják magukat.

Idén sem marad el az ExperiJam, a NEST zenés Spokenword című előadása, a táncolni vágyóknak többek között a Loose Neckties Society, a Codex régizene-együttes és a Passeggio táncegyüttes, valamint a Tokos Zenekar biztosít jó hangulatot.