Lenny Kravitz, Kolozsvár és a rockkirályság

Rostás Szabolcs 2019. május 07., 14:21

Tizenhat országot felölelő európai turnéja keretében két és fél órás rockshow-t varázsolt erdélyi közönsége elé Kolozsváron Lenny Kravitz, tömény kivonatot adva számtalan zenei műfajt, hangzást és stílust elegyítő világából.

Lenny Kravitz (előtérben) kezéből nem kopott ki a gitár Fotó: Facebook/Lenny Kravitz/David Hindley‬

„Kolozsvár, király volt!” – nyugtázta kincses városi fellépését közösségi oldalán Lenny Kravitz, és minden bizonnyal így gondolja ezt a mintegy hétezer fős közönség többsége is. Pedig sokáig nem úgy tűnt, hogy a több mint három évtizede muzsikáló tengerentúli rockzenész hétfő esti koncertjére ellátogatók átérzik és élvezik a sokoldalú művész előadását – amely nem mellesleg az első volt Erdély fővárosában.

Fotó: Vlad Cupşa

Bár a minőség, a hangzás vagy a show terén az első perctől nem volt hiba, a multifunkcionális sportcsarnokban rendezett rockszeánszra jegyet váltók jelentős része jó darabig szemmel láthatóan nem volt képes átadni magát a – legyünk őszinték – páratlan zenei élménynek. A rockkoncert elengedhetetlen velejárója, a bulizás helyett inkább a mobiljukat választották, sokak számára fontosabb volt egy videózás, Facebook-élőzés a színpadi kínálat élvezeténél.

Holott a Romániában – Bukarestben – tizenegy évvel ezelőtt már megfordult amerikai énekes-dalszerző (no meg zenei producer, színész, rendező, de ez most kevésbé számít) ezúttal is bebizonyította, nem véletlenül kapta meg zsinórban négy egymást követő évben a Grammy-díjat, ami egyetlen pályatársának sem sikerült a férfi rockzenészek közül, továbbá hogy miért keltek el a lemezei eddig közel negyvenmillió példányban.

Fotó: Vlad Cupşa

A New Yorkban született Lenny Kravitznek sikerült egyfajta tömény kivonatot erdélyi, romániai rajongói elé tárnia a megannyi műfajba – rock, blues, soul, R&B, funk, jazz, reggae, hard rock, pop, folk, és még sorolhatnánk – oltott zenei repertoárjából. Tavaly szeptemberben kibocsátott, Raise Vibration című lemezének (amely az 1989-es debütáló Let Love Rule óta sorrendben a 11. album) dalain túlmenően a multi-instrumentalista énekes természetesen sorra előadta a névjegyévé vált opusait is: American Woman, Are You Gonna Go My Way, Can't get you off my mind, I Belong To You, Fly Away.

Érces-rekedtes hangján, gitárjátékán kívül megcsillogtatta dobtudását is (ha már öt évesen anyja lábasait püfölte…), ugyanakkor állandó vibrálásával sikerült fokozatosan megnyernie magának a közönséget. Többek között azzal, hogy rocksztároktól szokatlan közvetlenségtől hajtva lement énekelni a tombolóba, sőt felkaptatott az egyik lelátóra is.

Fotó: Vlad Cupşa

Noha előadásmódja, stílusa, színpadi fellépése érzésünk szerint erősen hajaz két néhai honfitársára, a páratlan rockikon Jimi Hendrixre és a popban utazó Prince-re, Lenny Kravitz két és fél órás kolozsvári fellépésén is megmutatta, hogy zenei világa nagyon is eredeti, és örökre beírta magát a rockzene nagykönyvébe.