Erdélyi kutatókat tüntetett ki a Magyar Tudományos Akadémia

Kiss Judit 2019. május 06., 15:38

Erdélyi kutatókat is kitüntetett hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA): Péntek János nyelvészt, Pozsony Ferenc néprajzkutatót és Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna fizikust.

Péntek János Fotó: Kolozsvári Akadémiai Bizottság

Huszonegy kutatót tüntettek ki Akadémiai Díjjal az MTA 191., Budapesten zajló közgyűlésén, átadták továbbá a külhoni magyar tudósok teljesítményét honoráló Arany János-életműdíjat, a kereskedelmi-ipari eredményeket elismerő Wahrmann Mór-érmet, az Akadémiai Újságírói Díjat, valamint a tavaly alapított QP Akadémiai Kiválósági Díjat is – olvasható az MTA honlapján. A kitüntetéseket Lovász László, az MTA elnöke adta át.

Fotó: MTA

Akadémiai Díjban részesült Péntek János, az MTA külső tagja, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára a magyar történeti nyelvészet és dialektológia nélkülözhetetlen forrásának, a háromkötetes, szöveges idézetekkel és képekkel gazdagon illusztrált A moldvai magyar nyelv szótára című munkának a megalkotásában játszott jelentős szerepéért.

Az Arany János-életműdíjat Pozsony Ferencnek, az MTA külső tagjának, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanárának, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnökének ítélték oda. Amint az MTA honlapján olvasható, a néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára.

Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna Fotó: Facebook

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia QP Akadémiai Kiválósági Díjat adományozott többek közt Ercsey-Ravasz Mária-Magdolnának, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézet Erdélyi Idegtudományi Intézet kutatójának az alkalmazott kutatásokban elért kiemelkedő sikereiért, az analóg számítógépek terén folytonos dinamikus rendszereken alapuló algoritmusok kidolgozásáért, valamint az agykutatásban az agy strukturális hálózatának tanulmányozásával és modellezésével elért különleges eredményeiért.