Kortárs drámák egy régi házban: Háy János Vasárnapi ebéd című „polgári színjátéka” a kolozsvári felolvasáson

Krónika 2019. május 06., 17:08

Második bemutatóját tartja a nemrég indult Kortárs drámák egy régi házban elnevezésű, kolozsvári felolvasószínházi sorozat, ezúttal Háy János Vasárnapi ebéd című drámájával (vagy ahogyan a szerző írja: polgári színjátékával) ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Háy János Fotó: Biró István

Az előadást május 8-án, szerdán tartják a Vallásszabadság Házában, este 7 órai kezdettel. A szöveget ezúttal is a szerző jelenlétében olvassák fel, az előadást követően beszélgetést tartanak.

A vasárnapi ebéd mint mindannyiunk életéhez kapcsolódó, szimbólumértékű esemény tökéletes reprezentációja a család fogalmának.

Háy nyers kegyetlenséggel rántja le a leplet a kimondott és ki nem mondott frusztrációkról, görcsökről és ellenszenvről.

„A vasárnapi ebéd a ciklikusság szimbóluma is, mert kiszámíthatóan jelentkezik. Minden vasárnap. Így újra és újra alkalom adódik elmélyíteni a frusztrációnkat, görcseinket és ellenszenvünket, míg azok adott esetben akár megvetésként, undorként és gyűlöletként térnek vissza. Bentről megélni ezt nem túl kellemes. De kívülről nézve (mint például Háy darabján keresztül) vicces is lehet. Elrettentő is” – olvasható a rendezvény ismertetőjében.

A szöveg eredetileg a budapesti Nemzeti Színház felkérésére készült a következő bibliai parancsolatból kiindulva: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj a földön, amelyet az Úr, a te Istened ád tenéked.” A Kortárs drámák egy régi házban a Shoshin Színházi Egyesület és a Vallásszabadság Háza közös kezdeményezése. Felolvasnak: Györgyjakab Enikő, Kántor Melinda, Kiss-Ferenczi Sára, Szántusz Noémi egyetemi hallgató, Dimény Áron, Köllő Csongor, Orbán Attila, Varga Péter egyetemi hallgató. Rendezte: Köllő Csongor.