Balogh Levente 2019. május 03., 10:38

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Most nem a közelgő európai parlamenti választásokon első helyre esélyes pártok párbajára gondolunk – borítékolható volt, hogy a kormány esztelen kapkodása és a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök büntetőügyeihez kapcsolódó igazságügyi botrányok miatt a PSD előnye előbb-utóbb nemhogy elolvad, de legfőbb kihívója, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) meg is előzi.

Hanem a Traian Băsescu volt államfő fémjelezte Népi Mozgalom Pártra (PMP), amelyet az eddigi közvélemény-kutatások egyhangúlag a parlamenti küszöb alatt mértek, most azonban, alig néhány héttel a választás előtt az IMAS közvélemény-kutató azt jelezte előre, hogy mégiscsak bejutna az uniós törvényhozásba.

Arról a PMP-ről van szó, amely identitását kizárólag két dologra építi: egyrészt Băsescu igencsak megtépázott, de nyomokban még meglevő népszerűségére, másrészt pedig a parttalan magyarellenes uszításra.

A párt elnöke, Eugen Tomac legutóbb éppen ezen a héten látta szükségét annak, hogy hergeljen egy kicsit a magyarok ellen, amikor az ortodox húsvét és a május elsejei szabadnap között arról vázolt fel hagymázas víziókat, hogy a Fidesz és az RMDSZ EP-választási együttműködése azt célozza, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok mind a két országban szavazhassanak majd. Ezért felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy akadályozza meg a feltételezett visszaélést.

Mindez persze úgy elképesztő baromság, ahogy van, de kitűnően alkalmas arra, hogy tovább erősítse a már amúgy sem gyenge magyarellenességet Romániában. Tomac azzal próbálta lejáratni az RMDSZ-szel parlamenti megállapodási szerződést kötött kormányt, illetve a nagyobbik kormánypártot, hogy törvénytelenség elkövetésének szándékával vádolta meg a velük gyakran együttműködő magyarokat. Akiket amúgy ellenségként is tételezett, hiszen az a kifejezés, miszerint az RMDSZ a főgonosznak kikiáltott Fidesz romániai „kirendeltsége” – amelyet egyébként egyes szélsőballiberális vagy szélsőbalos erdélyi magyar értelmiségiek is előszeretettel szajkóznak –, azt sugallja: Budapest Románia vesztére tör, az RMDSZ pedig a budapesti románellenes tervek itteni kivitelezője.

A jelek szerint bejönni látszik a magyargyűlölet gerjesztése, amelyben amúgy maga a párt mentora, korábbi első embere, illetve jelenlegi tiszteletbeli elnöke, Traian Băsescu jár elöl, amikor lépten-nyomon a jogos magyar önrendelkezési törekvések ellen uszít – miközben a következő mondatában már az irredentizmusbiciklire pattan fel, amikor azt követeli, hogy Románia kebelezze be a szomszédos Moldovát.

A mostani IMAS-felmérés legalábbis azt mutatja, hogy a román szavazópolgárok körében igenis jókora igény van a magyarokban mindenféle mondvacsinált, kitalált ürügyekkel ellenséget láttatni akaró pártokra. Ez minden józan megfontolást felülír – fájdalmasan sokan nem igénylik, hogy koherens gazdaságpolitikával, az ország fejlesztését célzó tervekkel álljanak elő, még az ígéretek szintjén sem. Elég, ha rámutatnak az „ellenségre”, akit gyűlölni kell, és aki a románok minden nyomorúságáért felelőssé tehető.

Persze nincs min csodálkozni abban az országban, ahol az állami hatóságok is élen állnak a magyar közösség üldözésében, és a magyar katonai temetők ellopására tett kísérlettel még „a halott katona nem ellenség többé” elvét is semmibe veszik, ami pedig az emberiesség, a kegyelet és a civilizált magatartás alapvető ismérve. Igaz, a klasszikus bonmot szerint nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni, így még megtörténhet, hogy a PMP nem uszíthat az EP-ben. Csakhogy a trend így is egyértelmű.

Másrészt, ha a PMP mégsem jut EP-mandátumhoz, attól a helyzet még nem lesz sokkal jobb. Az EP-választás megnyerésére esélyesnek tartott nemzeti liberálisok ugyanúgy a magyargyűlölet véresszájú apostolai. És hát a többiek sem mennek a szomszédba egy jó kis magyargyalázásért, ha éppen azt látják hasznosnak.