A Fidesz távozásra szólítja, pártja viszont nem hívja vissza a „patkányozó” MSZP-s képviselőt

Krónika 2019. április 27., 16:01

A Fidesz arra szólítja fel a szocialista párt vezetését, hívja vissza és távolítsa el az Országgyűlésből és a magyar közéletből Bangóné Borbély Ildikót, az MSZP országgyűlési képviselőjét. Az ellenzéki alakulat nem tervez szankciót politikusa ellen.

Bangóné Borbély Ildikó Fotó: Bangóné Borbély Ildikó/Facebook

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján Bangóné egy pénteki, nagy médiavisszhangot kiváltó kijelentésére utalva követelte a politikus visszahívását. Hidvéghi azt mondta, a szocialista politikus egy pénteki televíziós interjúban patkánynak nevezte a Fidesz támogatóit.

Bangóné Borbély Ildikó kijelentése az ATV péntek reggeli műsorában hangzott el. Arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy a Fidesz támogatottsága folyamatosan emelkedik, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikus azt válaszolta: „sok a patkány Magyarországon”.

Amikor az egyik műsorvezető visszakérdezet, hogy ennek mi az áthallása, azt felelte: „mindenki úgy gondolja, ahogy akarja”. Később közösségi oldalán az országgyűlési képviselő azt írta, meg sem fordult a fejében, hogy szavazókat összefüggésbe hozzon a patkányinvázióval. „Patkányhelyzet persze ettől még van, és ezt a krízist azonnal kezelni kell. Erről beszéltem az ATV-ben is. Ha valaki ennek ellenére is megbántódott, akkor bocsánatot kérek!” – posztolta Bangóné Borbély Ildikó.

A történtek nyomán a Fidesz frakcióvezetője a magyar közéletből való távozásra és parlamenti mandátuma visszaadására szólította fel a szocialista politikust. Kocsis Máté budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: teljesen egyértelmű, ami elhangzott, ezt egyféleképpen lehet csak érteni, az ellenzéki politikus lepatkányozta a Fidesz szavazóit. A frakcióvezető hangsúlyozta: a kérdés és a válasz is a választópolgárokra irányult, semmilyen félremagyarázás nem elfogadható. „Bangóné Borbély Ildikó átlépte a vörös vonalat, túlment minden határon” – közölte, hozzátéve: egészen példátlan, hogy egy politikus ilyen durván sértegesse a választókat.

Kocsis Máté kijelentette: ha Bangóné Borbély Ildikó önszántából nem távozik a magyar parlamentből, akkor az MSZP illetékes testületeinek a kötelessége, hogy visszahívják őt onnan. „Semmi keresnivalója a magyar Országgyűlésben egy olyan képviselőnek, aki közel 3 millió választópolgárt lepatkányoz, a választópolgárok ilyen durva sértegetése minimum ennyi következménnyel kell, hogy járjon” – tette hozzá, jelezve: a magyar közélet nem teheti elfogadottá a választókkal szemben ezt a hangnemet.

Az Index portál kérdéseire az MSZP „félreérthető mondatnak” nevezte Bangóné kijelentését, mindazonáltal a párt hozzátette: „a mondaton nincs mit mentegetni, mert nyilván minden mondat rossz, ami ennyire félreérthető, félremagyarázható”. Arra a kérdésre, lesz-e következménye a kijelentésnek, az ellenzéki alakulat közölte: ezt a kérdést mindaddig értelmezni sem tudják, „amíg a Fidesz padsoraiban olyan politikusok ülnek, mint a csalással vádolt Simonka György, vagy a cigányokat megfenyegető Pócs János”.