Megalakult az Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség – Kolozsváron mutatkoznak be az alapítók

MTI 2019. április 26., 19:24

Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség megalakulását jelentették be pénteken Kolozsváron, a szervezet szorosan együttműködni kíván a Magyar Fesztiválszövetséggel – közölték a kezdeményezők egy sajtótájékoztatón.

Fotó: Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség

 A Kincses Kolozsvár Egyesület kezdeményezésére létrejött Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség hosszú távú céljai között szerepel, hogy átfogó ernyőszervezet legyen, amelynek Erdély legjelentősebb fesztiváljai a tagjai.

Első körben a szervezethez az erdélyi kulturális magyar városnapokat szervező helyi egyesületek csatlakoztak, hiszen az ötlet a Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) szervező Kincses Kolozsvár Egyesülettől származik, amely idén ünnepli a KMN alapításának tizedik évfordulóját.

Ebből az alkalomból augusztusban Kolozsváron a magyar napok keretében be fognak mutatkozni Erdély többi magyarlakta városainak fesztiváljai is.

Eddig főleg a szórványban vagy az interetnikus környezetben működő magyar kulturális városnapok szervezői csatlakoztak az egyesülethez, közöttük van a marosvásárhelyi Forgatag, a nagybányai Főtér Fesztivál, a Brassói Magyar Napok, a szatmárnémeti Partiumi Magyar Napok, a nagyváradi Szent László Napok, valamint a Hunyad és a Fehér megyei magyar napok szervezői.

Az Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség ideiglenes elnöke Szabó Lilla lett, aki a kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta: 

évek óta érlelődik a szervezet létrehozásának terve, amely szakmai együttműködések kialakításával, workshopok és előadások szervezésével kívánja segíteni tagszervezeteit. A cél az, hogy jobban megismerjék egymást, akár jogi, gazdasági tanácsokat adjanak egymásnak, hogy így könnyebben hidalják át a különböző nehézségeket.

Tervük az, hogy egész Erdélyre kiterjedő működőképes hálózatot hozzanak létre. A további tagszervezeteket előbb feltérképezik, majd meghívják őket is a szövetségbe. Szabó Lilla elmondta: egy 2015-ös kimutatás szerint Erdélyben mintegy 300 különféle városi rendezvény létezik. Tervezik egy közös honlap létrehozását, valamint az erdélyi fesztiválnaptár elkészítését. Romániában nincs hagyománya a fesztiválszövetségeknek, az erdélyi lesz az első, amelyet hivatalosan is bejegyeznek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség szakmai együttműködést kíván kialakítani a 2002-ben alakult Magyar Fesztiválszövetséggel, amelynek képviseletében Márta István elnök köszöntötte az erdélyi ernyőszervezet megalakulását. Elmondta, hogy az általa vezetett szövetségnek 220 tagja van, amelyek 280 fesztivált képviselnek. 

Magyarországon több mint 4 ezer fesztiválszerű rendezvény létezik, ezért kénytelenek voltak kidolgozni egy minősítési rendszert, amely Európában is példamutatóvá vált – hangoztatta. Magyarországon a lakosság számarányához képest nagyon színvonalas fesztiválokat szerveznek, ezt az európai szövetség is elismeri – tette hozzá.

Úgy értékelte, hogy igazi Kárpát-medencei összefogás jött létre azáltal, hogy megalakult az Erdélyi Fesztiválszövetség, illetve hogy ennek egyes szervezetei már tagjai a Magyar Fesztiválszövetségnek is – mondta Márta István.