Tőkés meglátogatta Bekééket a börtönben, a pápalátogatás előestéjén szolidaritási akciót rendeznek Csíkszeredában

Krónika 2019. április 25., 21:07

Tőkés László református lelkipásztor, európai parlamenti képviselő csütörtökön felkereste a székelyföldi terrorperben szabadságvesztéssel sújtott Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a feketehalmi börtönben.

Tőkés László és Bálint József a feketehalmi börtön bejáratánál Fotó: Tőkés László sajtóirodája

A börtönbe Bálint Józseffel, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei szervezetének elnökével ellátogató Tőkést Felix Alexandru Fabry alezredes, a feketehalmi fogház igazgatója fogadta, aki bemutatta a romániai átlaghoz képest jobbnak tűnő börtönviszonyokat. Tőkés László sajtóirodájának tájékoztatása szerint az EP-képviselő felvetésére az igazgató elmondta, azért nem tudnak munkalehetőséget biztosítani sem az intézményen belül, sem azon kívül a két elítéltnek, mert a büntetésük oka ezt a lehetőséget kizárja.

Tőkés László abbéli reményét fejezte ki a börtönparancsnoknak beszélgetésük során, hogy az adott szolgálati kötelmeken és a lehetőségeken belül hamarosan megoldják az elítéltek munkavállalás iránti igényét, hiszen a feketehalmi fogház ezt teljesíteni tudja.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a két elítélttel való találkozása során tájékoztatta őket arról a széleskörű szolidaritásról és együttérzésről, amely szerinte nemcsak Erdély, de az egész világ magyarsága körében tapasztalható, amikor szóba kerül az ügyük és a helyzetük. Megállapította, hogy Beke és Szőcs testileg, lelkileg jól vannak, hitükben és bizakodásukban erősek, „tudják, hogy ítéletüket megfélemlítési szándékkal hozták meg a posztkommunista államhatalom képviselői, akik az erdélyi magyarság jogküzdelmének, a székelység autonómiatörekvéseinek megtörését célozták meg”.

„Égbekiáltó, hogy miközben korrupt politikusok seregei vannak szabadlábon és irányítják az országot, ártatlan embereknek kell börtönben ülniük Romániában” – közölte Tőkés László, aki erre hívta fel az Európai Unió illetékeseinek figyelmét legutóbbi strasbourgi felszólalásában, amikor az Európai Parlament váratlanul újból napirendjére tűzte a romániai jogállamiság kérdését, újból kitérve a politikai foglyoknak tekintett kézdivásárhelyi aktivisták esetére, követelve feltétel nélküli szabadon
bocsátásukat. Tőkés László megítélése szerint most, a román EU-elnökség időszakában, valamint az európai parlamenti választások közeledtén különösképpen időszerű, hogy az Unió az eddiginél határozottabban lépjen fel őshonos nemzeti kisebbségei védelmében.

{P2}

Tőkés László arról biztosította Bekééket, hogy a kint lévők „nem alusznak az ő nyomorúságuk láttán”, hanem éppen ellenkezőleg: politikai, közösségi, egyházi, polgári összefogással próbálnak megszabadításukon munkálkodni. Az EP-képviselő bejelentette, Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előestéjén, május 31-én nagyszabású szolidaritási és imaalkalmat tartanak, ökumenikus jelleggel, Csíkszeredában.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A vádirat szerint a két székelyföldi férfi a helyi román közösségre akart ráijeszteni, hogy máskor ne szervezzen katonai parádét a nemzeti ünnepen. Az elítéltek jogi képviselői szerint azonban az állítólagos robbanószerkezethez használatos petárdák senkinek az életét nem veszélyeztették, másfelől a vádiratban leírt bűncselekmény célja nem felel meg a terrorizmusról szóló törvényben felsorolt, országos és nemzetközi szintű fenyegetést feltételező meghatározásnak.