Igazságügyi népszavazás: Kelemen Hunor egyetért a kérdésekkel, és igennel való szavazásra buzdít

Krónika 2019. április 25., 15:49

Az RMDSZ egyetért Klaus Johannis elnöknek a népszavazásra megfogalmazott kérdéseivel, és arra fogja biztatni szavazótáborát, hogy mindkét kérdésre igennel szavazzanak – nyilatkozta csütörtökön az Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Fotó: Beliczay László

A bukaresti elnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy az államfő kiírta az igazságügyi témákról korábban beígért népszavazást május 26-ára, az európai parlamenti (EP-) választások napjára. Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az RMDSZ egyetért a kérdések megfogalmazási módjával.

A politikus szerint a kérdések egyszerűek, érthetőek, elmagyarázhatóak azoknak, akik esetleg nem értenék, és mindkét kérdésre igen a szövetség válasza.

„Tehát: igen, egyetértünk, és szimpatizánsainknak is ezt fogjuk javasolni, hogy menjenek el szavazni és válaszoljanak igennel mindkét kérdésre, és természetesen az európai parlamenti választásokon is voksoljanak” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

{K1}

Az alakulat elnöke azt is elmondta: az RMDSZ radikálisabb lenne az államfő által ajánlott intézkedésnél, mert teljesen kiiktatná az alkotmányból a sürgősségi kormányrendeletekkel történő jogalkotást. Szerinte ugyanis kizárólag háborús helyzetben vagy természeti katasztrófa esetében volna szabad sürgősségi kormányrendeleteket hozni. Kelemen hozzátette, noha a referendum kimenetele megjósolható, az RMDSZ igyekezni fog mozgósítani szavazóit, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg az urnáknál.

A referendum megszervezéséről szóló elnöki rendelet szerint két kérdésben lesz alkalmuk véleményt nyilvánítani a román állampolgároknak. Egyrészt arról dönthetnek, hogy Romániában tilos legyen-e amnesztiában vagy közkegyelemben részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, másrészt arról kérdezik majd meg a választókat, egyetértenek-e azzal, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését. A második kérdésben Johannis ahhoz is támogatást vár a választóktól, hogy a sürgősségi kormányrendeletekkel szemben az ombudsmanon, az úgynevezett nép ügyvédjén kívül más intézmények is óvást emelhessenek az alkotmánybíróságon.