Készülnek az Agro-Mánia kiállításra Sáromberkén

2019. április 26., 12:15

Kétszer annyian jelezték részvételi szándékukat, mint amennyire előzetesen számítottak a szervezők a május 18-19-én sorra kerülő mezőgazdasági kiállításra, amelyet Maros megyében Sáromberkén szerveznek.

Fotó: Agro.Mania.Expo/Facebook
A rendezvény médiapartnere a Krónika

 

Elsősorban a Maros megyei mezőgazdászoknak, kistermelőknek jelent bemutatkozási lehetőséget az AgroMania kiállítás, de nyilván adott ez a lehetőség az egész ország területén élő gazdáknak, vállalkozónak, növénytermesztőnek, állattenyésztőknek, feldolgozóknak. 

„Az alapötlet két oldalról jött, egyrészt azok a gazdák, akik részt vettek a támogatási programokban, megfogalmazták a kérdést, hogy honnan tudhatják, hol van a legjobb és legolcsóbb gép, milyen eszközöket, berendezéseket érdemes megvenni. A másik oldalon

a Magyar Ifjúsági Egyeztető Tanács évek óta szervezi az Agrárakadémiát vidéken, szakemberek tartottak előadásokat a gazdáknak és ugyanúgy többször felmerült, hogy jó lenne náluk is egy kiállítást szervezni

– fejtette ki érdeklődésünkre a rendezvény egyik szervezője, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője. Tehát gyakorlatilag a két ötlet találkozott, és így jutottak arra a közös elhatározásra, hogy

szerveznek Maros megyében egy olyan  kiállítást, amely megpróbál bemutatni mindent, ami a mezőgazdasággal összefügg. 

„Maros megyét szeretné a május 18-19. esemény bemutatni, az értékeire fektetve a hangsúlyt” – tette hozzá a másik főszervező, Birtalan István, a MIET elnöke. Hozzátette, nyilván nem csupán Maros megyei résztvevői lesznek a kiállításnak, hanem az egész országból jelezték már szándékukat a gazdák, termelők, szolgáltatók.

A cél az, hogy egy helyre hozzuk össze mindazokat, akik mezőgazdasággal foglalkoznak, termelőket és gépforgalmazókat, gyártókat. Ilyen kiállítás még nem volt ebben a térségben

– mutatott rá Birtalan.

Fotó: Agro.Mania.Expo/Facebook

A rendezvénnyel a szervezők a családokat próbálják megszólítani, úgy csoportosítva az eseményeket, hogy mindenki megtalálja azt, ami érdekli.

Lesznek mezőgazdasági gépek, eszközök, állatok, takarmányok, termények, a legnagyobb sátorban az élelmiszeripari termékek kapnak majd helyet a legnagyobb gyártóktól a legkisebb termelőig.

Lehet majd kóstolni, a gasztronómiába is betekintést nyerni. Ugyanakkor lesznek tanácsadói sátrak, lesznek előadások, ahol szakemberek tartanak tájékoztató jellegű bemutatókat, interaktív tanácsadást. Mivel családoknak szánják a rendezvényt, a gyerekekről sem feledkeznek meg a szervezők: a gyereksarokban egy egész csapat foglalkozik a legkisebbekkel: játék, vetélkedő, arcfestés, kézműveskedés várja majd az apróságokat. 

Birtalan István elmondta, hosszú távon az a terv, hogy minden évben megszervezzék a kiállítást és minden évben más-más országot hívjanak meg vendégként.

Idén Magyarországot látják vendégül, ahonnan 15 résztevő vállalkozót, termelőt várnak. 

A hangsúly az egyediségen van – mutatott rá Kozma Mónika, – azt szeretnék bemutatni és megismertetni a résztvevőkkel, ami egyedi a megyében, az országban. Ennek jegyében az Azomureș vegyipari kombinát, mint az egyetlen műtrágyát gyártó üzem az egyik partnere a szervezőknek, akárcsak a Kerelőszentpálon induló, Románia legnagyobb takarmánykeverője, az UBM cégcsoport, valamint az egyetlen romániai traktorgyár, az IRUM.

Jelen lesz többek közt a Petry húsfeldolgozó cég is mint kiváló magyar termék-fődíjas, vagy a libánfalvi tejfeldolgozó, amely a telemea sóstúróval nyert rangos elismerést.