Cáfolja az oktatási miniszter, hogy csökkennek a helyek a középiskolai oktatásban

Krónika 2019. április 24., 20:36

Elfogadta szerdai ülésén a román kormány 2019-2020-as tanévre érvényes beiskolázási keretszámokat. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerint nem csökkennek a helyek a középiskolai oktatásban.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a gimnáziumi osztályokban a keretszámok megegyeznek a tavalyi tanévben a líceumok 9. osztályaiban betöltött helyek számával. A tárcavezető ezáltal cáfolta a sajtóban megjelent információkat, melyek szerint csökkennek a helyek a középiskolai oktatásban.

A miniszter elmondta, a beiskolázási keretszámokat az oktatási minisztérium javasolta a korábbi évek tapasztalatát figyelembe véve. Ecaterina Andronescu rámutatott, hogy a gimnáziumi osztályokban sokkal több hely volt meghirdetve az elmúlt három évben, mint ahányat elfoglaltak, így idén tulajdonképpen a tavaly betöltött helyek számához igazították a keretszámot.

Növelték azonban a szakiskolai helyek számát (tavaly körülbelül 31 ezer helyet foglaltak el a tanulók), eleget téve ezzel a munkáltatók részéről érkező igényléseknek és a munkaerőpiac követelményeinek. A 2019-2020-as tanévre emiatt 60 ezer helyet hirdetnek meg a szakiskolai osztályokban, magyarázta a miniszter.

Az oktatási tárca áltak kiadott közlemény értelmében az elmúlt három évben átlagban 134 ezer tanuló kezdett el tanulni a gimnáziumok 9. osztályaiban, emiatt ezt vették alapul a 2019-2020-as tanév beiskolázási keretszámának megállapításakor, és a többi helyet leosztották a szakiskoláknak. A miniszter szerint a felsőoktatási keretszám megközelítőleg megegyezik a tavalyival, csak néhány száz hellyel van több.

A tárca közleménye szerint 63 771, államilag támogatott helyet hirdetnek meg a 2019-2020-as tanévre az egyetemeken (tavaly ezek száma 63 201 volt), 36 041 helyet a mesteri képzésekre (tavaly 35 973 volt), illetve 3 043 helyet a doktori képzésekre, 4 710 helyet a rezidensorvosi képzésre.