Btk.-módosítás: Klaus Johannis rendkívül kártékonynak nevezte a PSD-féle jogalkotási módot

Krónika 2019. április 24., 19:13

Bírálta Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) jogalkotását a Velencei Bizottság küldöttségével folytatott egyeztetésen – tájékoztatott szerdán a bukaresti államelnöki hivatal.

Klaus Johannis elnök szerdán fogadta hivatalában a Velencei Bizottság küldöttségét Fotó: Presidency.ro

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének Bukarestben tartózkodó képviselőivel folytatott megbeszélésen Johannis rámutatott, a PSD-féle jogalkotási mód „rendkívül kártékony”, és destabilizálja az igazságügyi rendszert. Az államfő a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait hozta fel példaként, hangsúlyozva: bár az alkotmánybíróság számtalan rendellenességet állapított meg a két tervezettel kapcsolatban, „a parlament nem tanult a hibájából, és ugyanolyan gyorsan, felületesen és átláthatatlan módon vizsgálta felül ezeket”.

„A szociáldemokrata többség ismét tudatosan figyelmen kívül hagyta az ellenzéki alakulatok, valamint a bírák és ügyészek szakmai szervezeteinek javaslatait, sőt a Velencei Bizottság által a módosítások kapcsán megfogalmazott véleményt is” – idézte Klaus Johannist az államelnöki hivatal közleménye.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény emlékeztet, hogy a Velencei Bizottság küldöttsége azzal a céllal érkezett a román fővárosba, hogy az igazságügyi rendszert érintő, 2018 szeptembere óta elfogadott öt sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos fejleményekről tájékozódjon. Ennek kapcsán az államfő rámutatott, a román kormány túl sok sürgősségi rendeletet ad ki, és gyakorta olyan „kényes” témák kapcsán is alkalmazza ezt a jogalkotási módszert, amelyek komoly, mélyreható vitát és teljes átláthatóságot igényelnének. „Románia jelenleg abban a helyzetben van, hogy a kormány alkotja a törvényeket, a parlament pedig tudomásul veszi ezeket” – fogalmazott az elnök.

Johannis hozzátette, az alkotmány értelmében a kormány csak rendkívüli, valóban gyors közbelépést igénylő helyzetekben adhat ki sürgősségi rendeleteket, az évek során azonban az egymást váltó kabinetek egyre gyakrabban éltek ezzel a lehetőséggel, és ez mára komoly problémává vált.

„Az igazságügyi törvények módosítását követően elfogadott sürgősségi rendeletek elbizonytalanították a teljes igazságügyi rendszert, az ezekbe foglalt intézkedések pedig amellett, hogy nem tartják tiszteletben a Velencei Bizottság 2018 októbere óta megfogalmazott ajánlásait, a rendszer függetlenségét is veszélyeztetik” – szerepel a Cotroceni-palota által kibocsátott közleményben.

A román képviselőház szerdán megszavazta a büntető törvénykönyv (btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) azon módosításait, amelyek nem akadtak fenn az alkotmányossági szűrőn. A szociálliberális PSD-ALDE koalíció arra hivatkozva dolgozott ki átfogó büntetőjogi reformot, hogy senkit sem szabad ártatlanul büntetni, a jobboldali ellenzék és Klaus Johannis államfő szerint viszont a módosításokkal a kormányoldal „bűnözők paradicsomává” teszi az országot, csakhogy meggátolja korrupt politikusai felelősségre vonását.