Tájékoztató kampányban figyelmeztet a román államvasutak a vagonok tetején való fotózkodás veszélyeire

Krónika 2019. április 24., 17:02

Figyelmeztető kampányt indított a Román Vasúttársaság (CFR) annak tudatosítására, hogy milyen veszélyekkel jár, ha semmibe veszik a vasúti figyelmeztető táblákat. 2014 és 2019 között 15 ember halt meg a szerelvények tetején áramütés miatt.

Fotó: Rédai Attila

A társaság szerdai közleménye szerint az elmúlt öt év során tizenöten vesztették életüket annak nyomán, hogy áramütés érte őket a vasúti kocsik tetején. Az elhalálozottak közül hatan 30 év alattiak voltak; további 41 személy – közülük 25-en szintén 30 év alattiak voltak – súlyos sérüléseket szenvedtek.

„FIGYELEM! A vasúti kocsik tetején való fotózkodás az életedbe kerülhet! Tilos és veszélyes a vasúton fotózkodni!” – figyelmeztet a CFR.

Az elektromos feszültség a felsővezetékben 27 ezer volt, és érintés nélkül, 1,5 méteres távolságból is halálos áramütést okozhat az általa képzett elektromos mező miatt – közölte az Agerpres hírügynökség. A mozdony vagy a vagonok tetejére felmászó ember, aki így a felsővezeték közelébe kerül, villámhárítóként működik, testén átmegy az áram, magyarázzák a CFR képviselői.

A vállalat arra figyelmeztet, hogy ne érintsük meg a villamos vezetéket, síneket, a vonatokat vagy bármiféle elektromos rendszert, kizárólag a kijelölt helyeken keljünk át a síneken és mindig figyeljünk átkeléskor. „Ne feledjék, a vonatnak mindig elsőbbsége van!” – zárja figyelmeztetését a vasúttársaság.