Nem kér az „átverésből”: visszadobta Klaus Johannis a Dăncilă-kormány miniszterjelöltjeit

Balogh Levente 2019. április 23., 17:31

Nem fogadta el Klaus Johannis államfő a miniszterelnök által javasolt jelölteket a kormányból távozó három tárcavezető helyére. Johannis szerint a jelöltek alkalmatlanok a tisztségre.

Fotó: Presidency.ro

Alkalmatlannak tartja Klaus Johannis államfő a kormányból távozó három miniszter helyére a miniszterelnök által megnevezett utódjelölteket, ezért elutasította a kinevezésüket. Az elnök kedden délután közölte: álláspontja szerint a kormányátalakítás „átverés”, semmi köze a kormányzás javításához vagy az ország számára fontos ügyekhez, oka egyszerűen a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli viszály.

„A kormányátalakítás nem időszerű, a három lemondó miniszter helyére javasolt utódok személyével nem értek egyet, nem felelnek meg a miniszteri tisztség betöltéséhez szükséges követelményeknek, ezért nem fogadom el őket” – jelentette ki a Cotroceni-palotában Johannis.

Az elnök hozzátette: a helyzet rendezése érdekében telefonon értekezett Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, akit felkért: vagy nevezzen meg elfogadható jelölteket, vagy javasoljon ügyvivő minisztereket.

Az államfő megjegyezte: a kormány szerkezetének átalakítása csak az államfő megkerülését szolgáló próbálkozás, amely esetén hivatala megteszi a szükséges jogi lépéseket. Şerban Nicolae, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora még hétfőn este közölte, várhatóan szerdán szavazhat a parlament a kormány szerkezetének átalakításáról, ha az államfő nem dönt időben az új miniszterek kinevezéséről.

A parlamenti szavazás kimenetele azonban nem egyértelmű, ugyanis Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jelezte: a szövetség valószínűleg nem támogatja a parlamentben a kormányoldalt, amennyiben az a kormány szerkezetének módosítása révén próbálja meg kinevezni az új minisztereit. A politikus az RFI rádióban pénteken leszögezte: azt sem tartja elfogadhatónak, hogy csak azért módosítsanak a kormány struktúráján, hogy a miniszteri kinevezésekkel megkerüljék az elnököt. „Még nem döntöttünk, de ha egyszer már megszavaztuk az első, Grindeanu-féle kormányt, aztán a Tudose-kormányt, aztán a Dăncilă-kormányt is, nem hiszem, hogy negyedszer is támogatjuk, főleg, hogy ők vannak többségben. Azt akarom, hogy bebizonyítsák: megvan a többségük. Nekik össze kell gyűjteniük 233 szavazatot” – mondta Kelemen.

Mint ismeretes, az új miniszterek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot, de az államfő nevezi ki őket, és egyszer jogában áll elutasítani a kormányfő jelöltjét. Ha viszont a kormány szerkezetét átalakítva nevezne ki a miniszterelnök új minisztereket, akkor nem az államfő elé terjeszti fel a neveket, hanem a parlamentben bizalmi szavazást kell kérnie a kormány számára. A kormány fő erejét adó PSD elsősorban Tudorel Toader igazságügy-minisztert akarta leváltani, mivel az nem volt hajlandó kidolgozni a büntető törvénykönyv módosítását szolgáló sürgősségi kormányrendeletet. Miután a PSD megvonta tőle a bizalmat, Toader be is nyújtotta a lemondását, a helyére pedig Eugen Nicoliceát, a képviselőház PSD-s alelnökét jelölték.

Toader mellett két másik miniszter lecseréléséről is döntés született. Ők ugyanakkor nem a politikai bizalmat veszítették el: Rovana Plumb európai forrásokért és Natalia Intotero határon túli románokért felelős tárcavezető azért távozik tisztségéből, mert mindkettő elindul az európai parlamenti választáson a PSD listáján. Előbbi helyére Oana Floreát, utóbbiéra Liviu Brăiloiut javasolja a PSD.