A kárpátaljai magyarok üdvözlik Volidimir Zelenszkij győzelmét az ukrán választáson

MTI 2019. április 23., 16:39

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) üdvözölte Volodimir Zelenszkij győzelmét a vasárnapi ukrán elnökválasztáson, egyben annak a reményének adott hangot, hogy az új államfő megválasztása után Kijev felhagy a magyarellenes politikával.

Volodimir Zelenszkij

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ megelégedéssel vette tudomásul, hogy az ország lakosságának túlnyomó többsége, köztük a kárpátaljai magyarság is a változásra szavazott. „Köszönetet mondunk minden honfitársunknak, aki elment szavazni, s ezáltal esélyt teremtett arra, hogy az ország elindulhasson a felemelkedés útján” – áll a közleményben.

A KMKSZ gratulál a polgárok bizalmát elnyerő Volodimir Zelenszkij elnöknek, és úgy véli, hogy a választók több mint 72 százalékos többségének támogatása olyan politikai tőkét teremtett, amelynek birtokában a megválasztott elnök új, valóban európai értékeken nyugvó politikai irányvonalat követhet.

A magyar szervezet szerint a magyarlakta településeken a szavazók több mint 90 százaléka támogatta a változást annak reményében, hogy az új elnök, az elődjével ellentétben, nem folytat majd magyarellenes politikát. A KMKSZ bízik abban, hogy az új elnök hatalomra kerülésével Kijev felhagy a magyarság célzatos asszimilálásának politikájával, s az alkotmánynak és nemzetközi dokumentumoknak megfelelően teljes körűen biztosítja nyelvhasználati jogait, oktatási jogainak maradéktalan érvényesítését az óvodától az egyetemig.

A KMKSZ reméli, hogy Zelenszkij lehetőséget teremt a kisebbségek, köztük a magyarok parlamenti és helyhatósági képviseletének biztosítására, bilaterális tárgyalások útján elősegíti az ukrán-magyar kapcsolatok átformálását, a kettős állampolgárság intézményének legalizálását. A magyar szervezet abban is bízik, hogy az új államfő beszünteti a magyar közéleti személyek vegzálását, és leállítja a magyar szervezetek ellen folyó koncepciós eljárásokat.

„Reméljük, hogy az új elnök párbeszédre törekszik majd a társadalom minden rétegével, köztük a nemzeti kisebbségekkel is. A KMKSZ kész együttműködni minden olyan kérdésben, ami elősegítheti az ország felemelkedését, a kárpátaljai magyarok helyzetének javulását, Ukrajna partneri kapcsolatainak megerősödését Magyarországgal és az Európai Unióval” – szögezte le nyilatkozatában a KMKSZ.