Tudor Giurgiu új filmjének premierje nyitja a TIFF-et Kolozsvár főterén

Krónika 2019. április 23., 15:42

Tudor Giurgiu Parking című filmjének díszvetítése nyitja a kolozsvári Nemzetközi Transilvania Filmfesztivált (TIFF) május 31-én a kincses város főterén – közölték a 18. alkalommal rendezendő szemle szervezői.

Képkocka a Parking című filmből Fotó: TIFF

A június 9-ig tartó nemzetközi filmfesztivál nyitórendezvényén jelen lesz Tudor Giurgiu rendező, aki a TIFF igazgatója, valamint a Parking több alkotója. Az először a kolozsvári óriáskivetítőn, szabad téren látható film Marin Mălaicu-Hondrari Közeledés című regénye alapján készült Giurgiu negyedik nagyjátékfilmjeként. 

A történet főszereplője Adrian, a Beszterce-Naszód megyei Oláhszentgyörgyön élő költő, aki illegálisan vándorol ki Spanyolországba 2002-ben. Cordoba városában dolgozik egy parkoló éjjeliőreként, és beleszeret egy spanyol táncosnőbe. A szerelem és a honvágy közt ingadozó fiatalember története meglepő fordulatokat rejteget – írták a szervezők.

A filmben több spanyol és román színész tűnik fel, valamint Fülöp Erzsébet marosvásárhelyi színésznő.

A főszerepet Mihai Smarandache, a bukaresti Odeon színház művésze játssza, akit számos szakmai díjjal tüntettek ki. „A Marin Mălaicu Hondrarival való találkozásom lehetőséget teremtett arra, hogy jobban megértsem, mi történik egy külföldre vándorlóval, aki több ezer kilométerre él otthonától. Arra vágyik, hogy észrevétlen maradjon, fél a megbetegedéstől, attól, hogy esetleg nem tud dolgozni, fél a sikertelenségtől, a kudarctól. Óvatosan és szeretettel kezeltem a regény szereplőit, és örülök, hogy az idealista, álmodozó besztercei költő története filmvászonra került” – mondta a rendező.

A Parking című filmet június 14-től mutatják be a romániai mozik. A TIFF-en idén több mint 200 filmet vetítenek, az alkotások a világ számos pontjáról érkeznek, vannak köztük olyanok is, amelyeket a legnevesebb filmszemléken díjaztak már. A fesztiválról részletek a tiff.ro honlapon olvashatóak.