Két előadással vendégszerepel Kolozsváron júniusban a Vígszínház

MTI 2019. április 22., 14:23

Két előadással, A Pentheszileia Program és A testőr című produkcióval vendégszerepel Kolozsváron júniusban a budapesti Vígszínház.

Fotó: Facebook/Vígszínház

A vendégjáték a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház közötti hagyományos éves előadáscsere keretében valósul meg – közölte a kolozsvári színház az MTI-vel. Mint írják,

az Eszenyi Enikő által vezetett intézmény két előadását június 14-én mutatja be a kolozsvári színházban: délután a stúdióteremben

A Pentheszileia Program látható Kincses Réka rendezésében, este pedig Molnár Ferenc A testőr című vígjátéka, Valló Péter rendezése tekinthető meg a nagyszínpadon.

A Pentheszileia Program rendezője, Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő fiatal magyar filmrendező, író, drámaíró. A Pentheszileia Program drámaíróként az első magyarországi bemutatója, amelyet ő maga rendezett – áll a közleményben. Mint írják,

a darab generációkon átívelő családtörténet egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül, nyers szexualitással és szókimondással.

Főhőse, Pentheszileia a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de egy mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amelyet a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását? – teszik fel a kérdést a darab ismertetőjében. Az előadásban Pentheszileiát a Vígszínház fiatal művésze, Szilágyi Csenge játssza.

Molnár Ferenc A testőr című bravúros társalgási és félreértés-vígjátékának 1910-ben a Vígszínházban volt az ősbemutatója a főszerepekben olyan művészekkel, mint Varsányi Irén, Csortos Gyula és Szerémy Zoltán. A testőr sikere nagyban hozzájárult Molnár Ferenc későbbi páratlan karrierjéhez.

A darabban a szerző minden erényét megcsillantja: frappáns cselekményszövés, pompás dialógusok, remek karakterek, összehasonlíthatatlan humor és emberismeret.

A testőr mindezek fölött ízig-vérig „színházi darab”, minden mondatából Molnár Ferenc színház iránti rajongása sugárzik – áll a darab ismertetőjében.

A testőr főbb szerepeiben Kern András, Eszenyi Enikő és Stohl András látható, akik most először játszanak együtt.