Tovább ködösít Ukrajna bukaresti nagykövete Kelemen Hunor kitiltásával kapcsolatban

Rostás Szabolcs 2019. április 21., 14:09

Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete továbbra is azt állítja, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kétszer próbált meg belépni az ország területére, és mindannyiszor visszautasították. Kelemen ezt korábban többször cáfolta.

Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete Fotó: Facebook

A diplomata minderről a G4Media hírportálnak adott interjúban beszélt, amelyben mindazonáltal ezúttal sem indokolta meg Kelemen Hunor kitiltásának okát. Mint ismert, az RMDSZ elnöke április 6-án a Záhony–Csap-határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, ahol azonban román diplomata-útlevelének felmutatása után közölték vele, hogy a két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia. Kelement arról tájékoztatták az ukrán határőrizeti szervek, hogy másfél évre kitiltották az országból; magyarázatot nem adtak belépése megtagadására.

A romániai magyar politikus kitiltásának okát firtató kérdésre Oleksandr Bankov úgy válaszolt: nem beszélhet az indokról, mivel a döntés – ami szerinte nem különbözik az európai gyakorlattól – nem a kijevi külügyminisztérium, hanem az ukrán határrendészet, a bevándorlási hivatal vagy a nemzetbiztonsági szolgálat hatáskörébe tartozik.

Amikor a bukaresti hírportál munkatársa rákérdezett, többször is előfordult-e, hogy Kelemen megpróbált beutazni Ukrajna területére, de megtagadták tőle a belépést, a nagykövet közölte: két ilyen alkalomról van tudomása.

A riporter közbevetésére, miszerint 2017-ről és az idei kísérletről van-e szó, Bankov annyit válaszolt: Kelemen idén áprilisban kapta kézhez hivatalosan a kitiltásáról szóló dokumentumot, amit aláírt. A diplomata ugyanakkor hozzátette, hogy Kelemen Hunor román diplomata-útlevéllel próbált belépni Ukrajnába áprilisban.

A G4Media munkatársa megkérdezte Bankovtól, hogy van-e összefüggés Kelemen kitiltása, valamint az RMDSZ és a Fidesz közötti jó viszony között. A diplomata közölte, ebben az esetben egy adott politikai személyiség tevékenységéről van szó, és nem „mossák össze” a politikust az adott párttal. „Tudja nagyon jól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is erőteljesen hallatja a hangját, amikor Magyarországnak a határain túl élő magyar közösségekkel kapcsolatos politikájáról van szó. De ez nem jelenti, hogy a Fidesz valamennyi tagja azonosul a kormányfő álláspontjával. Például ha Orbán esetében megtiltanák a belépést egy országba, ez nem jelenti, hogy a pártja többi tagja esetében is hasonló intézkedést foganatosítanának” – fogalmazott a román portálnak adott interjúban Ukrajna bukaresti nagykövete.

Hozzátette, az RMDSZ-nek és a Fidesznek joga van szövetségre lépni egymással, ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy „bizonyos kijelentések tolerálhatóak, vagy adott politikai alakulat tevékenységéhez köthetőek”. Arra a kérdésre, hogy hoztak-e az ukrán hatóságok kitiltásról szóló intézkedést az RMDSZ más politikusaival kapcsolatban is, Oleksandr Bankov közölte: nem tudja, mert ez nem tartozik a nagykövetség hatáskörébe.

A nagykövet korábban, az áprilisi incident követően is azt állította: Kelemen Hunor Ukrajnába történő beutazását nem először akadályozták meg a kijevi hatóságok. Szerinte az RMDSZ elnöke már 2017. november 3-a óta nem utazhat be Ukrajnába és az ukrán hatóságok döntésével a magyar politikus is tisztában volt. A nagykövet szerint ugyanis azóta Kelemen megpróbált már magyar útlevéllel belépni Ukrajnába, és akkor is elutasították.

Az RMDSZ elnöke szerint azonban az ukrán nagykövet valótlanságot állít, amikor azt mondja róla, hogy korábban magyar útlevéllel próbált belépni Ukrajnába. „Az elmúlt húsz évben nem voltam Ukrajnában, és soha nem használtam magyar útlevelet. (...) Arra kérem a bukaresti ukrán nagykövetet, Oleksandr Bankov urat, hogy ő is mutassa be az állítólagos korábbi beutazásomat megtiltó hasonló dokumentumokat” – reagált közösségi oldalán Kelemen Hunor a külképviseleti vezető állítására. A politikus a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte: nem rendelkezik magyar útlevéllel.