Liviu Dragnea szerint a PSD-ALDE-koalíciónak az RMDSZ nélkül is többsége van a parlamentben

Hírösszefoglaló 2019. április 19., 14:56

„Ha kormányátszervezésre kerül a sor, megvan a többségünk ahhoz, hogy ezt az RMDSZ szavazatai nélkül is meg tudjuk oldani” – jelentette ki pénteken Botoşani-ban Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Tiszta vizet öntene a pohárba. Kelemen Hunor szerint itt az ideje, hogy a PSD-ALDE koalíció megmutassa, az RMDSZ nélkül is megvan a parlamenti többsége Fotó: Mohácsi László Árpád

A politikus közölte, tárgyalt az RMDSZ-szel és ismeri a szövetség véleményét, miszerint az alakulat nem támogatja a kormányátszervezést. „Ha kormányátszervezést akarunk végrehajtani, a parlament együttes ülésén az RMDSZ szavazatai nélkül is gond nélkül megvan a többségünk” – hangoztatta a PSD elnöke.

Dragnea arra reagált, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott: ha a PSD a parlamentben akar kormányátszervezést, akkor a szövetség hagyni fogja, hogy a koalíciót alkotó pártok megmutassák, megvan a többségük. 

„Amennyiben a parlamentben kerül majd sor a kormányátszervezéssel kapcsolatos bizalmi szavazásra, az RMDSZ hagyni fogja, hogy a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló koalíció bebizonyítsa, hogy többségben van” – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Radio France Internationale-nak adott interjújában.

„Az RMDSZ hagyni fogja a PSD-ALDE koalíciót, hogy bizonyítékkal szolgáljon többségéről. Még nem hoztunk végleges döntést, de már megszavaztuk a Grindeanu-kormányt, utána megszavaztuk a Tudose-kormányt, aztán a Dăncilă-kormányt. Most, negyedik alkalommal azt hiszem, hogy nem indokolt megszavaznunk egy kormányt, főleg, hogy nekik megvan a többségük. Azt akarom, hogy bebizonyítsák a többségüket, ehhez 233 szavazatot kell összegyűjteniük. Mi igyekszünk, hogy se az ellenzéknek, se a PSD-ALDE koalíciónak ne okozzunk bonyodalmat. Azt hiszem, ha bebizonyosodik, hogy a koalíciónak valóban megvan a többsége,

akkor talán véget vethetünk azoknak a teljesen alaptalan vádaknak, melyek szerint a PSD-ALDE a mi szavazatainktól függ, és emiatt mi széltében-hosszában zsaroljuk őket.

Ez nem igaz. Ezek teljesen alaptalan vádaskodások” – mondta Kelemen a RFI-nek arra a kérdésre válaszolva, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e a kormány átszervezését a parlamentben.

A szövetségi elnök azt is kifejtette,

a kormányátszervezéssel és az erről kezdeményezett parlamenti szavazással sem lehet megkerülni az államelnököt,

hiszen az államelnök nem a miniszterek listáját írja alá, hanem minden egyes tárcavezető kinevezését egyenként, és megtörténhet, hogy például a listán szereplő 27 miniszterjelölt közül csak 26-ot hagy jóvá.

„Nem hiszem, hogy az államfő megkerülhető lenne, ha szilárd álláspontra helyezkedik egy bizonyos személlyel kapcsolatban. Tehát szerintem ez az érv nem áll a lábán, hogy azért szervezzük át a kormányt, hogy megkerüljük az államelnököt. A kormányátszervezés akkor indokolt, ha azáltal jobb teljesítményre lesz képes a kormány” – idézi Kelemen Hunort az Agerpres.

A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal. Az MTI emlékeztet, a választások óta a PSD több törvényhozót veszített, mint ahányan átigazoltak hozzá, és a PSD–ALDE-koalíciónak már csak szűkös többsége maradt a törvényhozásban. A szenátus és képviselőház honlapján szereplő adatok szerint a kormánykoalíciónak jelenleg 240 képviselője és szenátora van, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.