Budapest finanszírozna egy Erdélybe irányuló napi repülőjáratot

Krónika 2019. április 19., 10:39

Nyitott a tárgyalásokra a magyar állam, hogy anyagi segítséget nyújtson az anyaországot a Székelyfölddel összekötő napi repülőjárat üzemeltetése érdekében – jelentette ki a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: Boda L. Gergely

A tárcavezetőt a Magyar Hang hetilap újságírója kérdezte arról, hogy miután a magyar állam évente mintegy egymilliárd forinttal finanszírozza Budapest légi összeköttetését nyugat-balkáni városokkal, a kormány nem kíván-e támogatást nyújtani a Wizz Air légitársaságnak arra, hogy a magyar szempontból fontos területekre, elsősorban Erdélybe is naponta indulhassanak járatok.

Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány régóta kéri arra a Wizz Airt, hogy székelyföldi járatot is üzemeltessen napi szinten, de a társaság elzárkózik ettől. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette,

a magyar kormány nyitott az anyagi segítségnyújtást célzó tárgyalásokra is annak érdekében, hogy napi egy járat indulhasson Székelyföldre.

A magyarországi székhelyű diszkont- légitársaság hosszú ideje üzemeltet járatokat Erdély és Románia nagyvárosaiba. Budapestre Marosvásárhelyről indított először járatot hetente kétszer, majd a vásárhelyi reptér felújítása idején Kolozsvárról repült a magyar fővárosba, ugyancsak hetente kétszer.

A járatot tavaly ősszel költöztette vissza a Wizz Air Marosvásárhelyre, ezzel egy időben felfüggesztette a Kolozsvár–Bukarest-járatát is, amelyet azóta sem indított újra. Arról nincsenek információk, hogy mikor indulna újra a Kolozsvár–Budapest-járat.