Kevesebb a magyar előkészítős – az államtitkárság adatai szerint 8970 gyereket írattak magyar iskolába

Bíró Blanka 2019. április 19., 10:27

Közel ezerrel kevesebb magyar kisdiák ül szeptemberben az iskolapadba, mint az idei tanévben – tájékoztatta a Krónikát az oktatási minisztérium államtitkársága. Egyre csökken a gyereklétszám Románia-szerte, így kevesebb a magyar gyerek is.

A statisztikai adatok szerint évről évre egyre csökken a magyar gyerekek száma Romániában Fotó: Boda L. Gergely

Összesítette az oktatási minisztérium az előkészítő osztályokba beiratkozottak számát: két szakaszban, március 4-e és 22-e, illetve április 2-a és 8-a között összesen 8970 gyereket írattak be magyar tannyelvű előkészítő osztályokba.

Kovács Irén Erzsébet államtitkár megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a tapasztalatok szerint szeptemberig még lesznek jelentkezők, így arra számítanak, hogy a következő tanévben több mint 9000 kisdiák kezdi el magyar nyelven az iskolai tanulmányait. Ám még ha így is alakul,

közel ezerrel kevesebb magyar kisdiák ül szeptemberben az iskolapadba, mint az idei tanévben.

Az államtitkár rámutatott, az idei évfolyamon növekedett a gyerekek száma, ám ez most megfordul, a következő tanévben már csökkenés tapasztalható. A kimutatás szerint a 2017–2018-as tanévben az 565 magyar tannyelvű előkészítő osztályba 9771 diák járt, a jelenlegi, vagyis a 2018–2019-es tanévben 569 magyar tannyelvű kezdőosztály alakult meg, ahova 9885 gyerek jár. A következő tanévben, 2019–2020-ban tehát a becslések szerint kevéssel több, mint 9000 kisdiák kezdi meg az iskolát. „Az idei előkészítős gyerekek létszáma az egy évvel korábbiakhoz képest növekedett, ám az idei beiratkozás során kiderült, hogy a gyereklétszám-csökkenés a jellemző. Az Országos Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy több mint ötven éve nem volt annyira alacsony a születések száma Romániában mint 2018-ban, így óhatatlanul évről évre kevesebb a magyar gyerek is” – összegezte Kovács Irén Erzsébet.

A szakpolitikus megyei lebontásban is közölte a beiratkozottak számát, így az április 8-án záruló második szakasz után a következők az adatok: Arad megyében 123, Bákó megyében 15, Beszterce-Naszód megyében 41, Biharban 1042, Bukarestben 11, Brassó megyében 141, Fehér megyében 67, Hargita megyében 2568, Hunyad megyében 34, Kolozs megyében 516, Kovászna megyében 1340, Máramaros megyében 63, Maros megyében 1593, Szatmár megyében 933, Szeben megyében 16, Szilágy megyében 392, Temes megyében 75 gyereket írattak magyar tannyelvű osztályba. A beiratkozás második szakaszának lezárultával a helyzet nem változott, így az oktatási minisztériumhoz nem érkezett további osztályok megalakításának jóváhagyását kérelmező beadvány.

Korábbi megkeresésünkre az államtitkár elmondta, a romániai óvodák magyar nyelvű nagycsoportjaiban mintegy 11 ezer gyermeket tartanak nyilván. Az oktatási szakemberek szerint a nagycsoportosok nem kezdik el mind a jövő tanévben az iskolát, egy részük marad az óvodában, mert nem tölti be a hat évet tanévkezdésig vagy december 1-jéig. Így ezzel is magyarázható, hogy kevesebben lesznek az induló előkészítő osztályokban.