Jól átgondolta, és benyújtotta lemondását Tudorel Toader igazságügy-miniszter

Balogh Levente 2019. április 18., 18:02

Benyújtott lemondását csütörtökön Tudorel Toader igazságügy-miniszter, akitől szerdán vonta meg a bizalmat a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó testülete, miután Viorica Dăncilă miniszterelnök a lemondását kérte.

Tudorel Toader viszi a lemondásáról szóló dokumentumot a kormányfőnek Fotó: Facebook/Tudorel Toader

A távozó miniszter közölte, csütörtökön este felkeresi a kormányfőt, és benyújtja lemondását. Toader kijelentette: a PSD vezetőségének ülésén meghozott döntésből, valamint a miniszterelnökkel folytatott beszélgetésekből kiindulva nyújtja be lemondását. Ugyanakkor jelezte: annak érdekében, hogy biztosítsa a folytonosságot a minisztériumban, mindaddig a helyén kíván maradni, amíg meg nem jelenik az utódja neve a Hivatalos Közlönyben.

A tárcavezető rámutatott: a miniszterelnök dönti el, mihez kezd a lemondásával, valószínűleg elküldi az államfőnek, aki ugyanakkor el is utasíthatja azt.

Toader már csütörtökön délelőtt is egyeztetett Dăncilával a jövőjéről, majd az egyeztetés után elmondta: a kormányfő ismét közölte, hogy szeretné, ha lemondana. A miniszter még a miniszterelnökkel folytatott egyeztetés előtt azt mondta: teljesítette kötelességét, de „nem lehet mindenkinek a kedvére tenni”. Rámutatott: a lemondásra vonatkozó kérelem tárgytalanná vált, miután a kormányfő elküldte a leváltásáról szóló javaslatot az elnöknek. Állítása szerint egyébként még szerdán este a miniszterelnök azt mondta neki: nem kérheti a lemondását, ezért fölkérte, hogy gondolja át a helyzetet. Viorica Dăncilă kormányfő még szerda este elküldte a minisztercserékre vonatkozó javaslatait Klaus Johannis államfőnek.

Egyébként a Toader utódjául kiszemelt Eugen Nicoliceának, a képviselőház alelnökének kinevezése egyáltalán nem biztos: Klaus Johannis államfő el is utasíthatja, és a PSD-n belül is sokan számítanak arra, hogy – már csak a közelgő kampányidőszak miatt is – így is tesz majd az államelnök. Johannis csütörtökön jelezte is: nem sieti el a döntést, majd a jövő hét elején határoz arról, hogy elfogadja-e a kormányfő javaslatait. Újfent a kormányt bírálva megjegyezte: az az érzése, hogy a kormányátalakítás célja az, „hogy a dolgok még rosszabbul menjenek”. Bírálta a PSD-t, is amely szerinte két éve „ostrom alatt” tartja az igazságszolgáltatást, és a mostani kormányátalakítás célja is az igazságszolgáltatás elleni támadások fokozása.

Különben a koalíció egyféleképpen kerülheti meg az államfőt: ha átalakítja a kormány szerkezetét. Ebben az esetben viszont bizalmi szavazást kell kérni a parlamentben, amihez elsősorban az RMDSZ-szel kellene alkut kötnie a PSD-nek.