Nagylelkű felajánlások a Notre-Dame helyreállítására

Hírösszefoglaló 2019. április 18., 13:30

A katasztrófa óta közel 800 millió eurót ajánlottak francia nagyvállalatok és tehetős családok, illetve külföldi cégek és intézmények a hétfőn kigyulladt és részben leégett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

Szebb lesz, mint valaha. A példás összefogásnak köszönhetően öt éven belül újjáépítik Párizs ikonikus műemléképületét Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Mint megírtuk, az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie’s aukciósház tulajdonosa. A luxustermékeket gyártó LMVH-csoport tulajdonosa, az Arnault család szintén bejelentette:

200 millió eurót ajánl fel az újjáépítésre.

Egy másik francia milliárdos kifejezetten a leomlott huszártorony újjáépítésére ajánlott fel tízmillió eurót, Anne Hidalgo, Párizs polgármestere pedig közölte: a főváros önkormányzata 50 millió eurót fordít a templom újjáépítésére, és donorkonferenciát is szervez. Ile-de-France régió elnöke, Valérie Pécresse szerint a régió tízmillió euróval támogatja a restaurációt. Több francia megye is jelezte, hogy egymillió eurót szán a Notre-Dame-ra. A Total kőolajipari cég százmillió eurót ajánlott fel, egy távközlési cég tízmilliót, egyúttal a francia labdarúgó-szövetség is mozgósítja tagjait és tartalékait. A Crédit Agricole bank ötmillió euróval támogatja az újjáépítést. Cannes városa szintén gyűjtést kíván szervezni a városban május 14-én kezdődő filmfesztiválon. Emellett több amerikai üzletember összesen több tízmillió dollárt ajánlott fel. Eközben

ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához.

A 3,5 millió magánerdő-tulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány kedden minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát az akcióhoz. Az ötletet a francia biztosító és beruházó is magáévá tette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez. A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van. Erdélyi felajánlás is született: Vákár Istvánnak, a Kolozs megyei önkormányzat alelnökének javaslatára a testület százezer lejt – azaz 21 ezer eurót – ajánlott fel.

Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében kedden este azt ígérte:

öt éven belül újjáépítik a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely még szebb lesz.

„Rajtunk múlik, hogy a katasztrófát lehetőséggé változtassuk, hogy összefogjunk, mélyen elgondolkodjunk, és jobbak legyünk, mint eddig. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös nemzeti programunkhoz vezető utat” – mondta Emmanuel Macron. Az elnök ismét tisztelgett a lángokkal tizenöt órán át küzdő tűzoltók előtt.