Tiltakoztak a taxisok – a Clever és az Uber korrekt bánásmódot vár

Krónika 2019. április 18., 09:06

Az ország minden szegletéből érkezett taxiktól sárgállott szerdán a bukaresti Győzelem tér – a szervező COTAR munkáltatói szövetség 5000 bérfuvarozót várt a kormánypalota elé, és a tér kora reggeltől fokozatosan megtelt.

Fotó: Agerpres

A tiltakozók immár sokadik alkalommal szerveztek megmozdulást, kérve az illegális – vagyis engedély és licenc nélkül személyszállítást végző – fuvarozók tevékenységének betiltását, illetve az úgynevezett közlekedési hiénáknak a közutakról való kitiltását. Mint ismeretes, hiénának azokat a taxisokat nevezzük, akik egyetlen taxis társasághoz sem csatlakoznak, és rendszerint a piacinál jóval magasabb árakkal verik át a turistákat. A COTAR szerint ugyanakkor

az illegális személyszállítás fogalmába beletartoznak az olyan okostelefonos applikációk is, mint a Clever vagy az Uber.

Miközben tény, hogy utóbbit több országból vagy világvárosból is kitiltották, és nem kell sem taxislicenc, sem engedély ahhoz, hogy valaki sofőrként a rendszerhez csatlakozzék, addig a Clevert csak taxisok használhatják, tehát nincs benne semmi illegalitás. Sok munkáltató ellenben azt szeretné elérni, ha a modern technológiákat lesöpörve az asztalról, tényleges diszpécserszolgáltatáshoz kötnék a bérfuvarozás fogalmát.

Sok taxis használ Clevert
vagy Ubert

A Clever éppen ezt hangsúlyozta szerdai, a tiltakozásra válaszként adott közleményében. Leszögezte,

a taxisok immár 70 százaléka használja az alkalmazást, és utasokat vesz fel annak közvetítésével, ráadásul 2,5 millió romániai lakos használja napi rendszerességgel az applikációt.

Mint rámutatnak, amennyiben lesöpörnék a korszerű alkalmazásokkal működő szolgáltatásokat a piacról, csak a diszpécserszolgálatok monopóliuma maradna. „Ezek a munkáltatók nem gondolkodnak sem az utasok, sem a taxisok javára” – jelentették ki a Clever illetékesei. Közben az Uber Románia a nagyszabású tiltakozó megmozdulás apropóján közölte, szándékában áll együttműködni a taxitársaságokkal. „Együtt akarunk működni a taxiágazattal, ahogyan tesszük azt más országokban is. Tulajdonképpen sok taxisofőr már használja az applikációnkat. Azonban soha nem fogunk egyetérteni a munkáltatókkal, akik ellenzik a technológiát és a fogyasztók választáshoz való jogát. Bízunk abban, hogy a kormány nem választja a ridesharing típusú szolgáltatások korlátozását, hanem korrekt szabályozást vezet be, románok millióinak érdekében, akik használják ezeket az applikációkat, és a továbbiakban is több opciót  szeretnének a közlekedésre” – hangsúlyozták az Uber illetékesei.

Alakul a szabályozás

A hiénák tevékenységének betiltását előíró, 2019/21-es számú sürgősségi kormányrendelet különben éppen kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Daniel Suciu fejlesztési miniszter pedig hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az Uber, illetve Taxify típusú személyszállítási platformok szabályozására is készülnek, egy munkacsoport már két hete foglalkozik a témával. Suciu szerint már közel is állnak egy végső formához.

Incidensektől sem volt mentes a tiltakozás

Több személy is incidensekbe keveredett szerdai bukaresti taxistiltakozáson, a bukaresti csendőrség tájékoztatása szerint több esetben is a beavatkozásukra volt szükség. Két taxisra például azért róttak ki fejenként 500 lejes pénzbírságot, mivel tojásokkal dobáltak meg egy bukaresti taxist, aki nem vett részt a megmozduláson, és a tüntetés idején utasokat szállított. Egy másik taxis, a környéken autózó, és a tüntetőket szidalmazó sofőrrel keveredett szóváltásba. Ők sem úszták meg, a sofőr 500 lejes bírságot kapott obszcén tettek vagy gesztusok miatt, a tüntető csak írásbeli figyelmeztetésben részesült.