Új krokodil alakú faj vonul be a rendszertanba – eddig ismeretlen, késő krétakori hüllő ép koponyáját tárták fel a BBTE kutatói

Bede Laura 2019. április 17., 21:35

A tudomány számára korábban ismeretlen, késő krétakori krokodil alakú fosszilis faj ép koponyáját tárta fel a Hátszegi-medencében Vlad Codrea és Venczel Márton, a BBTE Biológia és Geológia Karának két őslénykutatója. 

Az Aprosuchus ghirai étrendjében elsősorban ízeltlábúak és kisebb gerincesek játszottak szerepet Fotó: www.sciencedirect.com

Mérhetetlenül fontos adalék Erdély, illetve a Hátszegi-medence „bestiáriumához” (középkori állatkönyv) a tudomány számára korábban ismeretlen krokodil alakú faj felfedezése, azonosítása. Vlad Codrea és Venczel Márton kutatómunkája nem mellesleg Európa késő krétakorbeli biológiai változatossága mellett tanúskodik – közölte a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kommunikációs és PR-irodája szerkesztőségünkkel.

A BBTE Biológia és Geológia Karának két őslénykutatója által felfedezett faj

egy olyan evolúciós ághoz tartozik, amely a tudomány eddigi ismeretei szerint a jura és a kréta időszak határán, tehát körülbelül 145 millió évvel ezelőtt megszakadt.

Ehhez képest a Hátszegi-medence Puj települése közelében nemrég feltárt apró méretű lelet azt igazolja, hogy az említett evolúciós ág leghamarabb a kréta időszak utolsó felében, a körülbelül 69–70 millió évvel ezelőtti maastrichti korszakban szakadhatott meg.

Az Eusuchia alrendbe, atoposzaurid (Atoposauridae) családba tartozó új nem és faj Aprosuchus ghirai néven vonul be a rendszertanokba.

Az egyetem munkatársai a Cretaceous Research szaklapban tették közzé a kutatás eredményeit.

A most feltárt leletek egy épségben megőrződött koponyából és a hozzá csatlakozó állkapocscsontból, valamint a majdnem hiánytalanul megőrződött fogazatból állnak. A Hátszegi-medencében, illetve Erdélyben korábban feltárt atoposzaurid-leletek egy nagyobb testű fajtól, a Sabresuchus sympiestodontól származó, kés formájú szemfogak voltak.

A kutatók kimutatták, hogy az Aprosuchus és a Sabresuchus rokon nemeknek tekinthetők, és ahhoz az evolúciós ághoz tartoznak, amelyet a késő jura időszakban az Atoposaurus, Knoetschesuchus, Alligatorium és Alligatorellus nemek, a kora kréta időszakban pedig a Theriosuchus nem képviselt. Az Aprosuchus ghirai fogazata arra utal, hogy e kisméretű fosszilis faj étrendjében elsősorban ízeltlábúak és kisebb gerincesek játszottak szerepet.

A Hátszegi-medence Erdély déli részén terül el, a Kárpátok egyik legnagyobb hegyközi medencéje, melyet délről a Retyezát-hegység, nyugaton a Ruszka-havasok, keleten meg a Kudzsiri-havasok határolnak.