Újabb nacionalista támadás a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ellen – Paşcan, Tanasă és egy román iskola perli az intézményt

Szucher Ervin 2019. április 17., 19:05

Nem nyugszanak a magyarellenességükről elhíresült román politikusok, civilek és pedagógusok, és peres úton szeretnék kicsikarni a 2018 nyarán újonnan létrehozott marosvásárhelyi római katolikus iskola felszámolását. 

Tamási Zsolt igazgató szerint a felpereseket politikai érdekek vezérlik Fotó: Haáz Vince

Húsvéti „ajándékkal” lepte meg tegnap délelőtt a marosvásárhelyi magyar közösséget Marius Paşcan, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) parlamenti képviselője. A honatya Facebook-oldalán tette közzé a hírt, miszerint politikai alakulata a notórius feljelentőként közismertté vált Dan Tanasă vezette civil szervezettel, valamint az Unirea Főgimnáziummal és annak szülői bizottságával közösen

pert indított a román oktatásügyi minisztérium és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum ellen a felekezeti iskola törvénytelennek vélt újjáalakítása ellen.

A politikus szerint a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint az RMDSZ „gonosz politikai húzásukkal” Orbán Viktor magyar kormányfő utasítását követve szegtek alkotmányt és törvényt, amikor 2018 nyarán újból létrehozták a már megszüntetett tanintézetet.

Törvénytisztelet mögé bújtatott magyarellenesség

Felvezetőjében Paşcan megismétli az utóbbi két-három évben többször hangoztatott álláspontját, miszerint személy szerint neki semmi baja nincs a felekezeti oktatással, a magyar nyelvűvel sem, csakhogy azt szeretné, ha Romániában mindenki betartaná a 2011/1-es számú tanügyi törvény előírásait. Szerinte a 2018/48-as számú, a Rákóczi-gimnázium újraalapítását előíró sürgősségi kormányhatározat és az annak alapján született rendelkezések

alkotmányellenesek és diszkriminatív jellegűek a román nemzetiségű diákokkal szemben.

„Az oktatáshoz való jog eddig is biztosított volt Marosvásárhelyen, méghozzá a magyar nyelvű felekezeti oktatáshoz. Sőt mi több, a római katolikus felekezeti oktatás is biztosított volt, hisz a város egyik híres, kizárólag magyar tannyelvű iskolájában voltak katolikus osztályok” – mutat rá közleményében a magyarellenes magatartásáról elhíresült marosvásárhelyi politikus, aki korábban nem csak a két kormánypártot bírálta, hanem egykori felettesét és barátját, Dorin Florea polgármestert is, amiért nem próbálta meg visszaállamosíttatni a katolikus egyháznak visszaszolgáltatott Klastrom (Mihai Viteazul) utcai épületegyüttest.

Visszafogottan optimista az igazgató

Bár Marius Paşcan és magyarellenes elvbarátai lépése jóformán borítékolható volt, a tegnapi bejelentés mindenkit meglepett. Tamási Zsoltot, az iskola régi-új igazgatóját nem érte váratlanul a perbe hívás, annál is inkább, mivel az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által meghurcolt pedagógus tudta, hogy számíthat a szolgálatos feljelentők bosszújára.

Az elmúlt években történtek ellenére sem hinném, hogy ezúttal gondjaink lennének. Annál is inkább, mivel 2018 nyarán ugyanazzal a jogi eljárással a minisztérium két iskolát hozott létre: a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot és a temesvári ortodox líceumot”

– adott hangot visszafogott optimizmusának a Krónikának nyilatkozó Tamási. Az igazgató szerint a felperesek többsége csak politikai tőkekovácsolásra próbálja használni a vásárhelyi magyar nyelvű felekezeti oktatás elleni fellépést.

Politikai akciót sejt az államtitkár

Kovács Irén Erzsébet oktatási államtitkár tegnap lapunk érdeklődésére elmondta, a minisztériumhoz eddig nem érkezett semmilyen hivatalos okirat a perről, így a szaktárca jogi osztálya nem értesült arról, mire vonatkozik a kereset. „A Marosvásárhelyi Táblabíróság honlapján valóban be van jegyezve a 95/43/2019-es számú dosszié, de a hivatalos idézés megérkezéséig ennél többet nem tudok mondani az üggyel kapcsolatosan. Egyedül a bíróság jogköre megítélni, hogy egy perbeadvány indokolt-e vagy sem” – vélekedett a minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárságának vezetője. Szerinte mivel egy politikai párt is a felperesek közt szerepel, több mint valószínű, hogy politikai akcióról van szó, amely az európai parlamenti választások kampányának része. „Vannak, akik folyamatosan a magyar iskolák ellen dolgoznak, nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük az iskolák és a magyar diákok érdekeit” – tette hozzá Kovács Irén Erzsébet.

Iskolakálvária vétón át Budapest kiállásig

A marosvásárhelyi katolikus iskola miniszteri rendelettel indulhatott újra tavaly ősszel, miután több jogi eljárás az intézmény megszűnéséhez vezetett. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a tanintézet létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett. Azóta a bíróság visszaküldte a Someșan és Tamási elleni vádiratot a DNA-nak. A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea PSD-elnök biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. Az iskola újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a román parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. Az iskola végül az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven. A tanintézet élére ismét Tamási Zsoltot nevezték ki igazgatónak, aki februárban sikeresen versenyvizsgázott is az igazgatói kinevezésért.