Újabb kormányátalakításról döntött a Szociáldemokrata Párt – Johannis „jóindulatában” bízik a kormányfő

MTI 2019. április 17., 17:46

Újabb kormányátalakításról döntött a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága szerdán.

Fotó: Gov.ro

A lecserélendő tárcavezetők egyike Tudorel Toader igazságügyi miniszter, akitől a PSD vezetősége most hivatalosan is megvonta a bizalmat. Helyettesíteni akarják Rovana Plumb európai alapokért, illetve Natalia Intoterot, a külhoni románságért felelős minisztert is, akik befutó helyen szerepelnek a PSD európai parlamenti jelöltlistáján.

Toadernek azt vetik a szemére, hogy „becsapta” a PSD-t: nem terjesztette elő a beígért sürgősségi kormányrendeleteket a büntetőjog módosításáról, felesleges támadásoknak téve ki a pártot.

A volt alkotmánybíróként megkérdőjelezhetetlen szaktekintélynek számító Toadert 2017 februárjában nevezték ki a tárca élére, miután elődje, a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő elhíresült 13-as kormányrendeletet kidolgozó Florin Iordachét pártja „feláldozta” a több százezres tüntetések hatására.

Toadernek az alkotmánybíróság támogatásával sikerült elérnie, hogy az államfő felmentse a politikusok százait börtönbe juttató korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről Laura Codruța Kövesit, ám a PSD által szorgalmazott, az ügyészségi visszaélések korlátozását célzó törvénymódosítások egy részével adós maradt. Toader vonakodott a büntetőjog módosításáról beígért sürgősségi rendeleteket a kormány elé terjeszteni olyan körülmények között, amikor ezek elfogadása esetére az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba Románia ellen.

Viorica Dăncilă miniszterelnök közölte: arra számít, hogy Toader nem várja meg felmentését, hanem benyújtja lemondását. Hozzátette: a PSD végrehajtó bizottságának javaslata alapján Eugen Nicoliceat, a képviselőház szabályzatfelügyelő bizottságának elnökét jelöli az igazságügyi miniszteri posztra. A miniszterek kinevezése az államfő hatásköre.

Dăncilă kifejezte reményét, hogy Johannis ezúttal nem hátráltatja az általa javasolt kormányátalakítást, és néhány napon belül kinevezi az általa jelölt tisztségviselőket.

A szociáldemokratákat egyre élesebben bíráló jobboldali államfő ugyanis legutóbbi kormányátalakítási kezdeményezésüket négy hónapig tartó politikai csatározássá változtatta, megtagadva a párt egyik kulcsemberének számító Lia Olguța Vasilescu volt munkaügyi miniszter kinevezését valamely másik tárca élére.

A PSD-ben felmerült, hogy a kormány szerkezetének átalakításával kerüljék ki az államfőt, de ezt a forgatókönyvet Dăncilă kérésére egyelőre elhalasztották.

A kormány valamely tagját az államfő mentheti fel lemondása vagy a miniszterelnök bizalmának megvonása esetén, és ugyancsak az elnök jogköre – a kormányfő javaslatára – kinevezni az új tárcavezetőket. Amikor azonban – minisztériumok összevonása vagy átszervezése révén – módosul a kabinet szerkezete, az már új kormánynak minősül, amelynek egészét (nemcsak az új kormánytagokat) a parlamentnek kell beiktatnia.