„Beolvas” a hétköznapoknak a kolozsvári Fogoly utcai könyvünnep

Kiss Judit 2019. április 17., 14:46

Változatos kulturális felhozatallal várja az érdeklődőket a május 9. és 12. között szervezendő 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amely idén kiemelt figyelmet fordít a fiatal korosztályra – jelentették be szerdán a szervezők.

Fotó: Kiss Judit

„Beolvasunk a hétköznapoknak” – ez a május 9. és 12. között szervezendő 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét mottója, a rendezvénysorozatot változatlan helyszínen, a Fogoly utcában tartják – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők. Az RMDSZ szervezte könyvünnepen

a belvárosi utca teljes hosszán teret adnak az irodalomnak, könyvvásár, könyvbemutatók, koncertek várják az érdeklődőket.

Emlékezés a helikoni mártírírókra

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Molnár-Fekete Vivien főszervező, Czirmay Zoltán szervező, valamint Berke Krisztina, a Koinónia Kiadó munkatársa, az Erdélyi könyvfaló elnevezésű olvasójáték koordinátora beszélt a könyvünnep programjairól. Mint elhangzott,

az idei rendezvényen a családokat próbálják megszólítani, így minden korosztály számára szerveznek programokat.

Az olvasni még nem tudó gyerekeket bábszínház, népzene, néptánc, koncertek várják, a Puck bábszínház is bekapcsolódik a rendezvényekbe. A Fogoly utcai nagyszínpadon a Kolozsvári Magyar Opera gyermekkórusa lép fel, számos könyvbemutató, slam poetry vetélkedő várja az érdeklődőket. Lesz élő könyvtár, amelynek keretében közéleti személyiségeket kölcsönözhetnek ki a résztvevők, Balázs Imre József költő saját verseire írt szerzeményei csendülnek fel. A népzene kedvelői a Tokos zenekart láthatják, hallhatják.

H. Szabó Gyula kitért arra, a könyvhét keretében

konferenciát tartanak a Kemény János Alapítvány szervezésében a 75 éve mártírhalált halt helikoni írókról: többek közt Karácsony Benőről, Ligeti Ernőről, a két világháború közti irodalom fontos alakjáról, a Súly alatt nő a pálma című kötet szerzőjéről, akit belelőttek a Dunába Pesten.

„Méltatlanul keveset tudunk Ligeti Ernőről, ezért is fontos a konferencia, amelyen Filep Tamás Gusztáv magyarországi művelődéstörténész fog beszélni az íróról. Járosi Andor evangélikus lelkészről, íróról is szó esik majd, a rendezvényen fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a Szibériában 1944-ben elhunyt Járosi a zsidók megmentéséért küzdött” – mutatott rá H. Szabó Gyula.

A könyvhéten teret adnak a kisebbségkutatók munkássága megismertetésének, kötetet mutatnak be a Kárpát-medence 13 kisebbségkutatójáról, a rendezvényen Gidó Attila és Kiss Tamás szociológus is részt vesz. A szervezők felsorolták, a könyvünnepen ismerheti meg a közönség Márkus András Elza című regényét, szerveznek műfordítói kerekasztalt, a fordítás elméleti és gyakorlati kérdéseket boncolgató műhelyt.

Fotó: Kiss Judit

Célkeresztben a fiatal olvasók

Berke Krisztina, a Koinónia Kiadó munkatársa a könyvünnepen sorra kerülő Erdélyi könyvfaló olvasójátékot ismertette, a könyvnépszerűsítő programot a Koinónia, az Ábel Kiadó, a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja, a Könyvtér Könyvterjesztés szervezi.

Meglepő a sikere a játéknak: csütörtökön van a jelentkezési határidő, és eddig 133 csapat, összesen 399 gyerek jelentkezett. 50 százalékuk Kolozsvárról, a többiek Erdély és a Partium számos kisebb, nagyobb településéről.

A legtöbb résztvevő 3–4. osztályos, innen látszik, hogy milyen korosztályt lehet leginkább megszólítani, ösztönözni az olvasásra” – mondta a koordinátor.

Kitért arra, mivel az olvasójáték nem versenyszerű, nem esik ki senki, csak az, aki nem jön el. A könyvünnepen író-olvasó találkozókat szerveznek öt szerzővel, azokkal, akiknek a műveit a játék keretében ismerik meg a gyerekek, így Szabó Róbert Csaba, Zágoni Balázs, Szőcs Margit, a magyarországi Tóth Krisztina és Nényei Pál is jelen lesz a rendezvényen.

„Nényei Pál zseniális magyartanár, aki az olvasás népszerűsítéséért küzd. Az irodalom visszavág című, kamaszoknak szóló könyvében az olvasható: »aki az irodalomról azt mondja, hogy hülyeség, az nem is ember, hanem gép«” – mutatott rá Berke Krisztina.

H. Szabó Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy

a kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár nemrég megnyílt magyar olvasósarkába továbbra is várják a könyvadományokat, a gyűjtemény iránt pedig élénk az érdeklődés.

„Ez is jelzi, hogy igenis szükség van könyvekre. A könyvhét egyik legfontosabb célközönsége a fiatal korosztály, reméljük, sokan látogatnak majd el a Fogoly utcába” – mondta H. Szabó Gyula. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét részletes programja az esemény Facebook-oldalán lesz olvasható.