Kiss Judit 2019. április 17., 10:13

Szemetelők és bizakodók

A tavaszi napsütésben az erdélyi településeken és környékükön is szinte mindenhol szerveznek nagytakarítási akciókat, ilyenkor összefognak az önkéntesek, nylonzsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve indulnak útnak, hogy megpróbálják megszabadítani fojtogató terheitől a természetet. Dicséretes, mert egyre gyakoribb, hogy a fiatalok is bekapcsolódnak a hulladékgyűjtési akciókba: iskolások, egyetemisták sok helyen versenyszerűen szedik a szemetet. Például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség az interneten nagy népszerűségnek örvendő #trashtagchallenge elnevezésű, a világ számos pontján működő csapatépítő, szemétgyűjtő akcióhoz csatlakozott. A környezetvédelmi tudatosító kampányként igazán hasznos kezdeményezés láncreakciószerűen terjed. Elmondhatjuk, végre egy igazán hasznos internetes kihívás, amely az „igyunk meg minél rövidebb idő alatt minél több alkoholt”-szerű „challenge”-ek mellett üdítő kivételnek számít.

Ha azt nézzük, hogy mindazok, akik lelkesen megtisztítani igyekeznek a környezetet, valamiképpen az árral szemben úsznak – hiszen a szemét minduntalan újratermelődik, és nap mint nap rendületlenül kiszivárog a természetbe –, akár lemondóan is legyinthetnénk. Azonban olykor érdemes derűlátóbban szemlélni a körülöttünk zajló történéseket, változásokat. Az egyre inkább mindentudóvá, mindent látóvá és mindenhatóvá váló közösségi oldalaknak vitathatatlanul megvannak az előnyei, és olykor még a természet is nyertese lehet annak, hogy a „Nagy Testvér” rendületlenül figyel. A napokban a közösségi oldalon tettek közzé sokakat felháborító fotót egy szászrégeni fiatalemberről, amint épp jókora mennyiségű hulladékot zúdít a Maros vizébe. A publicitásnak köszönhetően azonosította a rendőrség a tettest, akinek 7000 lejes bírságot kellett fizetnie. Hasonlóképpen járt az az illető is, aki a Segesvár felé vezető 60-as országút mellett közel két tonnányi állattetemet hagyott a hétvégén. Mivel szerencsére nem marad minden egyes szemetelés büntetlenül, a Maros megyei Szásznádas polgármestere értesítette a hatóságokat, a környezetvédelmi őrség pedig kézre kerítette az illegálisan szemetelőt: 50 ezer lejre bírságolták és el kellett szállítania az orr­facsaró bűzt árasztó hulladékot.

A tavaszi nagytakarításokig évről évre felgyűlő hulladékmennyiség láttán úgy tűnhet, Romániában sajnos azok vannak többen, akik lelkiismeret-furdalás nélkül eldobják az évszázadokig fel nem bomló műanyagpalackot az erdőben, táplálják a környezetre rátelepedő hulladékrengeteget, mint valami fenyegető, apokaliptikus állatot, növesztik a csápjait. Biztosan akadnak, akik megriadva, de tétlenül, esetleg közömbösen szemlélik mindezt. De bízzunk abban, hogy egyre többen lesznek, akiknek nem mindegy, hogy elborítja-e a szemét a környezetünket. Bízzunk ebben és csatlakozzunk hozzájuk.