Dárdai Pál „felszabadítása”: a szezon végén távozik a Hertha vezetőedzője

Hírösszefoglaló 2019. április 16., 12:25

A szezon végén távozik posztjáról Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Fotó: Ilyés Szabolcs

A berlini klub kedden közleményében jelezte, erről közösen állapodtak meg a magyar szakemberrel. A korábbi magyar válogatott szövetségi kapitány 2015 februárja óta irányítja a Herthát, melynek 1997 és 2011 között a játékosa volt. Csapata, amely az elmúlt öt fordulóban kikapott, öt körrel a bajnokság vége előtt 11. a Bundesligában.

„Nagyon intenzív és eseménydús évek vannak mögöttem a Hertha vezetőedzőjeként, hálás vagyok a lehetőségért, és büszke arra, amit közösen elértünk ezalatt, de néha szükség van a változásra.

Mindig is hangsúlyoztam, hogy a klub érdekeit tartom elsődlegesen a szemem előtt, mert a Hertha örökké az otthonom marad” 

idézi Dárdait az Nso.hu a klub közleményére hivatkozva.

„Dárdai Pál nemcsak rekorder játékosként, hanem az utóbbi négy és fél évben vezetőedzőként nagyszerű szolgálta a klubot – kommentálta a döntést Preetz. – Négy és fél év eredményes közös munka nagyon hosszú idő a profi labdarúgásban. Együtt döntöttünk arról, hogy nyártól új impulzusra van szüksége a Herthának. Pál fontos része a klub fejlődésének, és ezután is az marad.”

Hogy pontosan mi lesz Dárdai Pállal, azt egyelőre nem tudni. A tréner a keddi, Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, „akad egy-két más ajánlata” is. A klub közleménye szerint az általános szerződése érvényben marad a Herthánál, és 2020-ban újra utánpótlás-edzőként folytatja, bár ez a variáció nem tűnik reálisnak azok után, hogy évekig felnőttcsapatot irányított az élvonalban. A 2019–2020-as idényben valószínűleg pihenni fog, a Bild szerint erre az időszakra is megkapja a vezetőedzőként neki járó fizetését.

A 43 éves magyar tréner vezetésével 167 tétmérkőzésen 63 győzelmet aratott a gárda 40 döntetlen és 64 vereség mellett. Dárdai a freiburgi Christian Streich mögött a második leghosszabb ideje dolgozó tréner jelenleg a Bundesligában.

Azt követően, hogy első idényében benntartotta az élvonalban az akkor nehéz helyzetben lévő berlini csapatot, a 2015/16-os szezonban a hetedik lett az együttessel, amivel az Európa Ligában indulhatott – emlékeztet az MTI. A következő idényben még egyet előrelépve hatodikként végzett a Hertha, így egyből az Európa-liga csoportkörébe jutott. Az előző szezont tizedikként fejezte be a berlini csapat, amely hagyományosan a pontvadászat őszi részében nyújtott kiemelkedőt Dárdai keze alatt. Így volt ez a mostani idényben is, amikor a Hertha sokáig a középmezőny elejéhez tartozott, tavasszal azonban nem jöttek a remélt eredmények.

A magyar trénernek különleges, határozatlan idejű szerződése van a Herthánál, eszerint amennyiben a proficsapatnál váltás lesz, visszatérhet az utánpótlásba.