Román harcjárművekre támadtak Afganisztánban, négy katona megsérült

Hírösszefoglaló 2019. április 13., 15:57

Megsebesült szombaton Afganisztánban, Kandahár tartományban, kelet-európai idő szerint délelőtt tíz óra körül négy román katona; állapotuk stabil – közölte a védelmi minisztérium.

Fotó: Facebook/MAPN

A védelmi tárca közleménye szerint a Sfântul Andrei erővédelmi zászlóalj aknavédelmi rendszerrel ellátott, úgynevezett MRAP-osztályú (Mine Resistant Ambush Protected) páncélozott harcjármű konvoja Kandahár környékén járőrözött, amikor egy, az aszimmetrikus hadviselésben elterjedten alkalmazott

rögtönzött robbanószeres támadás érte, majd a felkelők gyalogsági könnyűfegyverzetből tüzet nyitottak rájuk.

A román gyalogosok, az amerikai szárazföldi és légi egységek támogatásával visszaverték a támadást – áll a közleményben. A négy megsérült román katonát a kandahári légibázis katonai kórházába szállították, állapotuk stabil – számolt be az Agerpres.

Az első orvosi felmérés szerint kettőjük lábtörést, egyikük agyrázkódást, a negyedik katona pedig mellkassérülést szenvedett.

A katonák identitását, a szabályoknak megfelelően, csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy az incidensről értesítették családjukat. Gabriel Leş védelmi miniszter utólagos Facebook-bejegyzése szerint biztató hírek érkeznek a katonák állapotáról.

Klaus Johannis államfő jobbulást kívánt az Afganisztánban megsérült négy román katonának. „Együttérzéssel gondolok az afganisztáni misszióban megsebesült négy román katonára. Mielőbbi jobbulást kívánok, és erőt, hogy túllépjenek ezen a kritikus állapoton. Ugyanakkor együttérzésemet fejezem ki a katonák családjaival és biztosítom őket, hogy szeretteik a legjobb orvosi ellátásban részesülnek. A román katonák minidig a legmagasabb szintű kiképzésről tesznek tanúbizonyságot, a hadszíntereken kifejtett tevékenységük hozzájárul a béke megóvásához” – fogalmaz üzenetében Klaus Johannis.