Közös román–magyar autóverseny-bajnokságot terveznek, Marosvásárhely lehet az egyik házigazda

Szucher Ervin 2019. április 12., 18:19

Közös román–magyar autóverseny-bajnokság szervezésében gondolkodik a két ország szakszövetsége, a futamok egyik helyszíne a Maros­vásárhely melletti új gyorsasági pálya lenne.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Transilvania Motor Ring

Mindezt Thomas Moldovan, a létesítmény igazgatója újságolta el lapunknak, aki izgatottan várja a hazai ralibajnokság első két futamát.

A szombati és vasárnapi esemény lesz az első hivatalos verseny a tavaly novemberben átadott Transilvania Motorringen.

A szalagvágáskor tartott bemutatón kívül eddig csak magáneseményeknek adott helyet a Csergedi-tetőn, tizenkét esztendőn keresztül épült a pálya. A hétvégi esemény a Marosvásárhelyi Városi Sportklub számára is premiert jelent; azon túl, hogy az új klub autósai most szállnak „ringbe” először a VSK színeiben, hosszú évek után visszatér Marosvásárhelyre az autós sport.

A városban már a második világháborút követő években komoly autós és motoros élet zajlott. Tavasztól őszig a motorok zúgásától volt hangos a főtér és környéke, majd a későbbi időszakban az Ady negyed. A terepbajnokságot az azóta részben beépített Hidegvölgyben szervezték. A vásárhelyiek ilyenkor tízezresével lepték el a járdák szélét vagy a legelőt, és szurkoltak kedvenceiknek. Az évtizedek során a város számos motoros bajnokot és válogatott tagot adott.

Az autóversenyek, szintén nagyon hosszas kihagyás után az elmúlt években tértek vissza a település utcáira. Kiderült, hogy az a nemzedék is, amely életében nem látott csak képernyőn ralit, pontosan úgy rajong e sportágért, mint azok, akiknek a múlt évszázadban megadatott, hogy az úttest mentéről izgulják végig a versenyeket.

A közönség örömére szolgálhat, hogy a két hétvégi futamon a marosvásárhelyi csapatot három helyi és mindössze egyetlen „légiós” képviseli.

Turzai Dániel, Ioan Emil Boroş, David Tarţa és Domokos Sándor, bár tapasztalt versenyzők, akik számos díjat elhódítottak, most a kezdők izgalmával állnak a rajthoz. Új autóik ugyanis két hete érkeztek meg, és azóta éjt nappallá téve dolgoznak technikus kollégáikkal együtt a járgányok biztonságossá tételén és „tuningolásán”.