A PSD-elnök szerint nyomást gyakoroltak az európai szocialistákra, hogy úgy járjanak el, mint a Néppárt a Fidesszel

Hírösszefoglaló 2019. április 12., 10:28

Liviu Dragnea szerint „99 százalékban választási megfontolásból” döntött úgy az Európai Szocialisták Pártja (PES), hogy befagyasztja kapcsolatát a Szociáldemokrata Párttal. A PSD elnöke az európai parlamenti választások után tervez válaszolni európai kollégái lépésére.

Liviu Dragnea és Szergej Sztanisev, a PES elnöke (archív felvétel) Fotó: PSD

Dragnea szerint a PES „egy nem létező kormányrendeletre” alapozza döntését. Kiemelte továbbá, hogy a PES alapító okiratában nem létezik olyan előírás, amely ilyen lehetőségről rendelkezne.

„Bár voltak találkozóink, egyeztetéseink, eddig nem mondták, hogy ilyen vagy olyan igényeink lennének, hogy ezt vagy azt módosítsuk, hogy ezt vagy azt a cikkelyt töröljük. Szerintem 99 százalékban választási megfontolások állnak e döntés mögött” – nyomatékosította az Agerpres szerint a PSD-elnök az Antena 3 csütörtök esti műsorában.

{K1}

Arra a kérdésre, hogy miért állna érdekében a PES képviselőinek ilyen döntést hozni, Dragnea az Agerpres szerint azt mondta,

EP-képviselőktől származó információk szerint miután az Európai Néppárt befagyasztotta kapcsolatát a magyarországi Fidesszel, nyomást gyakorolt a PES-re, „hogy az európai szocialisták is csináljanak valamit valamelyik párttal, és ők a PSD-t választották”.

{K2}

„Nekem nem áll szándékomban válaszolni nekik, majd csak az EP-választások után” – tette hozzá Dragnea, aki ugyanakkor kifogásolja, hogy az európai hivatalosságok nem beszélnek a nyugati országok „óriáskorrupciós ügyeiről”, sem arról, hogy Romániában titkos együttműködési megállapodások köttettek a titkosszolgálatok, illetve a legfelsőbb bíróság, a főügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség között. „Ilyen körülmények között melyik épeszű román állampolgár bízhat abban, hogy tisztességes kivizsgálásban, tisztességes perben lehet része?” – fogalmazott.

A PES elnöke, Szergej Sztanisev a pártcsalád szerdai, Brüsszelben lezajlott találkozóján jelentette be, hogy befagyasztja kapcsolatát a romániai Szociáldemokrata Párttal.