Az európai szocialisták befagyasztották kapcsolatukat a PSD-vel, Dragnáék felháborodtak

MTI 2019. április 11., 16:10

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) – közölte csütörtökön a román Hotnews.ro ellenzéki hírportál.

Dăncilă szerint Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje ok nélkül aggódik a jogállamiság romániai helyzetének romlásáért Fotó: Gov.ro

Szergej Sztanisev a Brexittel foglalkozó rendkívüli EU-csúcsot megelőző PES-tanácskozáson beszélt arról, hogy a PES továbbra is aggodalommal tekint a jogállamiság romániai helyzetére. Arról tájékoztatta a szocialista kormányfőket, pártelnököket és uniós biztosokat, hogy a PES vezetősége nem vesz részt romániai tagpártjának egyetlen rendezvényén sem az európai parlamenti (EP-) választások kampányában.

„Amíg a román kormány nem teszi világossá, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett és kész követni az Európai Bizottság ajánlásait, addig a PES vezetősége befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormánypárttal” – jelentette ki Sztanisev. Hozzátette:

a PSD tagságának kérdését az európai pártcsaládban a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre.

A PSD a bejelentésre úgy reagált: Szergej Sztaniszev állásfoglalása „nem képviseli a PES általános hozzáállását”. A Liviu Dragnea vezette román kormánypárt közleményében hozzáfűzi, „érdeklődve várják” az Európai Szocialisták Párt (PES) aggodalmának okait. „Megengedhetetlen a PES-hez tartozó egyes kollégák viselkedése. A PES ülésén nem került szóba a PSD helyzete, ami azt jelzi, hogy az illető hozzállás nem tükrözi a pártcsoport egészének véleményét. De ha vannak az Európai Szocialisták Pártjában olyan kollégák, akik aggódnak a romániai jogállamért, érdeklődve várjuk, hogy kifejtsék, pontosan mi váltja ki aggodalmaikat. Eddig még senki nem tudott felhozni olyan konkrétumot ezzel kapcsolatban, ami alátámasztaná az aggodalmait” – idézi a PSD állásfoglalását az Agerpres hírügynökség.

A PSD szerint a romániai jogállamisághoz kötődő „történet” inkább a közelgő európai parlamenti választásokhoz köthető, és az „aggodalomhullám” a május 26-ai megmérettetés után meg fog szűnni. „Akkor majd megadjuk mi is a választ. Most azonban nem megyünk bele ebbe a játékba, és nem kell a szükségesnél nagyobb figyelmet szentelnünk neki” – szögezi le a PSD.

A PES romániai aktivistái sajnálatosnak, igazságtalannak és a PSD csaknem félmillió romániai tagja semmibe vételének minősítették a PES elnökének bejelentését. A baloldali aktivisták közösségi oldalukon közzétett közleményükben úgy értékelik, hogy a PES vezetősége a román jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait ellenőrizetlen információkra alapozva, választási megfontolásból hangoztatja.

„A 126 éves múltra visszatekintő pártunk túlélte a szélsőjobboldal és kommunizmus diktatúráinak nehéz időszakát, és továbbra is az Európa-párti szociális demokrácia politikáját fogja folytatni, amely Romániának a NATO-hoz és az EU-hoz történt csatlakozását eredményezte” – hangoztatták a PES romániai aktivistái.

Múlt héten Románia tizenkét nyugati szövetségesének bukaresti nagykövete közös nyilatkozatban kérte fel a bukaresti kormányt, hogy ne fogadjon el a bűnözés és korrupció elleni harcot gyengítő rendeletet.

Viorica Dăncilă miniszterelnök megalapozatlannak nevezte állásfoglalásukat, és úgy vélekedett, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, az európai szocialisták csúcsjelöltje is ok nélkül aggódik a jogállamiság romániai helyzetének romlásáért, mondván, hogy kormánya folyamatosan egyeztet az EB szakértőivel és tartja magát a megbeszélt menetrendhez.