Őrizetbe vették Londonban Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját

Krónika 2019. április 11., 12:54

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki évek óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

Julian Assange

A letartóztatásról a BBC számolt be honlapján. A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot.

A Scotland Yardnak az MTI által idézett közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították.

Assange 2012 óta tartózkodik Ecuador londoni követségén, hogy elkerülje a kiadatást Svédországnak, ahol nemi erőszakkal gyanúsították. Ezt a vádat időközben ejtették, de az Egyesült Államoknak való kiadatás elkerülése végett maradt a diplomáciai képviseleten. Korábban viszont az Egyesült Államokban nyomozás indult a WikiLeaks ügyében.

Elődje árulással vádolta meg az ecuadori elnököt
A latin-amerikai történelem legnagyobb árulásával vádolta meg Lenín Moreno ecuadori elnököt elődje, Rafael Correa, miután az ország visszavonta a londoni nagykövetségén élő Julian Assange diplomáciai menedékjogát, akit azonnal őrizetbe is vettek az Egyesült Királyságban. Correa arról írt csütörtökön a Twitteren, hogy ezen döntéssel megalázták Ecuadort, és veszélybe sodorták a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítójának életét. Úgy vélekedett, hogy „ez olyan bűn, amelyet az emberiség soha nem fog elfelejteni”. Az előző ecuadori államfő két éve Brüsszelben él, ide menekült ugyanis országából, ahol bíróság elé kellene állnia egy emberrablási ügy miatt.

Lenín Moreno ecuadori elnök nemrég azzal vádolta meg Assange-t, hogy megszegte a menedékkérelemmel járó feltételeket, de közölte, ennek ellenére nem tervezik kiutasítani a követségről. Az ecuadori kormány jelezte az ENSZ felé, hogy a WikiLeaksnek köze lehet a Moreno családról kiszivárgott személyes adatokhoz.